Betekenissen van bloemen en de kleuren

Symbolische betekenis bloemen en planten

Symbolische betekenis bloemen en planten: heb je daar wel eens van gehoord? Jij koopt bloemen en planten omdat je ze mooi vindt, logisch. Toch is het interessant om iets dieper in de betekenis van verschillende bloemen en planten te duiken.

Waar staat een bloem symbool voor?

Laten we eerst beginnen met een bloem in het algemeen. Waar staat deze symbool voor? Eerder beschreven we al de betekenis van een aantal kleuren bloemen, maar hier gaan we graag wat dieper op in. Het geven van een bloem is ook al een symbool op zich. We geven bloemen en planten voor verschillende gelegenheden. Iemand feliciteren met zijn of haar verjaardag? Dan kun je bijvoorbeeld tulpen kopen. Iemand succes of veel sterkte wensen? Dan kun je (onder andere) pioenrozen kopen. Bloemen en planten geven doe je dus als symbool om te laten zien dat je aan iemand denkt.

De taal van de bloemen: bloemsymboliek en floriografie

Je leest het goed, er is inderdaad een 'taal van de bloemen', ook wel bloemsymboliek en floriografie genoemd. Dit is omdat we in sommige gevallen ook echt een boodschap over kunnen brengen met een bepaalde kleur of soort bloem. Diverse boodschappen en zelfs geheimzinnige boodschappen kun je overbrengen door bloemen aan iemand te geven, zonder daar ook maar iets bij de hoeven zeggen. Handig hè?

Zowel soorten bloemen, planten én kleuren van bloemen hebben ieder hun eigen betekenis. Zo ben je vast wel bekend met de rode kleur bloemen voor bijvoorbeeld Valentijnsdag. Zelfs in de verschillende kleuren rood (of roze) én in het aantal rozen dat je geeft zitten weer verschillende boodschappen verborgen.

Bloemen met betekenis: deze bloemen horen bij deze gelegenheden

Naast de algemene kleuren en symbolische betekenis van bloemen en planten zijn er ook ‘regels’ voor bloemen bij specifieke gelegenheden. Ook wel de etiquette van bloemkleuren genoemd. Wil je weten welke bloemen met betekenis je voor welke gelegenheid moet hebben? Check dan dit lijstje:

 • Verjaardagen of felicitaties: gele- of oranje bloemen.
 • Bruiloften of begrafenissen: witte bloemen.
 • Begrafenis of condoleance: paarse bloemen.
 • Bloemen voor de valentijn liefde: rode bloemen.
 • Bloemen voor Moederdag: roze- of groene bloemen.
 • Geboorte jongen: blauwe- of groene bloemen.
 • Geboorte meisje: roze- of groene bloemen.

Nu heb jij nooit meer de verkeerde kleur bloemen bij een bepaalde gelegenheid. Rode bloemen bij een begrafenis of condoleance? Die fout maak jij nu niet meer.

Symbolische betekenis planten

Symbolische betekenis bloemen en planten: inderdaad, ook veel planten hebben een symbolische betekenis die noemenswaardig zijn. Vaak hebben we het alleen over bloemen met betekenis, omdat dat toch hetgeen is wat je vaak geeft bij een bepaalde gelegenheid. Om ook de planten even in het zonnetje te zetten: hier de symbolische betekenis van een aantal planten: 

 • Bamboe: staat voor standvastigheid, herstel, groei, hoop en veerkracht.
 • Acacia (Mimosa): teken van vriendschap.
 • Anthurium: staat voor de bewondering van exotische schoonheid.
 • Aronskelk (Calla): teken van bescheidenheid, zuiverheid en rouw.
 • Azalea: staat voor het geven van een waarschuwing (voorzichtig zijn).

Of lees bijvoorbeeld alles over de margriet op deze pagina. 

Bloemen zeggen meer dan woorden

Soms schieten woorden tekort en zeggen bloemen meer dan woorden. Veel mensen zijn op de hoogte van de symbolische betekenis van bloemen en planten en weten wat je boodschap is aan de hand van de kleur van de bloem (of plant) die je geeft. Zo hoef je veel mensen niet uit te leggen dat een rode bloem voor romantiek staat en witte bloemen thuishoren bij een begrafenis of bruiloft. Het is daarom ook handig om de bloemen met betekenis te kennen, zodat je weet welke bloemen je moet kopen voor welk moment. Een bloemencadeau toch iets persoonlijker maken? Geef er dan een kaartje bij met daarin een zelfgeschreven tekst.

Bloemen nodig voor een bepaalde gelegenheid? Bestel ze bij Pluukz

Heb jij binnenkort bloemen nodig voor een bepaalde gelegenheid? Dan weet jij nu in ieder geval alles over bloemen met betekenis en koop jij nooit meer de verkeerde kleur bloemen. Bespaar tijd en bestel bloemen bij online pluktuin Pluukz. Altijd vers van de teler én morgen al in huis (als je vóór 12:00 bestelt). Heb je bloemen voor Moederdag of een andere feestelijke gelegenheid nodig? Dan ben je bij Pluukz aan het juiste adres. Of bekijk waarom we ons de van A tot Z bloemenwinkel noemen. Ook hebben we heerlijke kleinere brievenbus cadeaus welke door de brievenbus bezorgd kunnen worden.

Terug naar blog

1 reactie

Heel leuk om te lezen waar bloemen allemaal voor staan en warvoor ze gebruikt kunnen worden!

Milou

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4