Betekenissen van bloemen en de kleuren

Symbolische betekenis bloemen en planten

Bloemen en planten kunnen een symbolische betekenis hebben. Ja, echt! Waarschijnlijk koop jij een bos bloemen omdat je deze mooi vindt staan. Dat is ook niet zo gek. Maar er zit ook een verborgen betekenis achter dat bosje bloemen. Ben je benieuwd naar de symbool betekenis van verschillende bloemen en planten? Lees dan gauw verder, dan duiken wij hier samen met jou iets dieper op in.

Wat is de symbolische bloemen betekenis?

Laten we beginnen met de betekenis van een bloem in het algemeen. Wat is de symbolische betekenis van bloemen? Eerder hebben wij al de betekenis van een aantal kleuren bloemen besproken. Hier willen we iets uitgebreider op ingaan. 

Wanneer je bloemen cadeau geeft is dit eigenlijk al een symbool. Wanneer je van iemand houdt en je zo maar een bosje bloemen geeft bijvoorbeeld. Of als je iemand wil opvrolijken. We geven bloemen en planten voor verschillende gelegenheden. Wanneer iemand jarig is kan je een mooi bosje tulpen cadeau geven

Wil je iemand succes wensen of juist veel sterkte wensen? Dan kan je (onder andere) pioenrozen kopen. Kortom: voor vrijwel iedere gelegenheid is een bosje bloemen een leuk cadeau mét een betekenis. Het is een symbool dat laat zien dat je aan iemand denkt. 

Betekenis van bloemen spiritueel gezien

De betekenis van bloemen kan naast symbolisch ook spiritueel zijn. Bij Pluukz zeggen we dan ook altijd: ‘’Bloemen zijn voeding voor de ziel!’’ De bloemen betekenis is spiritueel gezien op een veel dieper niveau. Wat deze betekenis precies is kunnen wij niet onder woorden brengen.

Zelf zijn we veel bezig met een verdiepingsslag in de bloemen en waarom deze zoveel kunnen betekenen. Als wij zelf een spirituele betekenis moeten koppelen aan bloemen komen we op een paar woorden uit. Namelijk liefde, ontspanning én diepe verbinding. Heb jij nuttige kennis paraat over de spirituele betekenis van bloemen? Neme dan vooral contact met ons op via support@pluukz.nl

Symbolische betekenissen bloemen en planten

We hebben nu al kort wat verteld over de spirituele betekenis van bloemen. Zo kan je denken aan standvastigheid als betekenis, liefde, vriendschap en nog véél meer. Hieronder bespreken we specifiek de betekenis van een aantal populaire bloemsoorten. Als je één van deze bloemen cadeau wil geven kan je er direct een leuk verhaal bij vertellen!


Het symbool van de iris bloem - Pluukz

Symbool: De iris

De afgelopen jaren was de Iris een erg populaire bloem. De bloem is zelfs zo populair, dat er behoorlijk wat meisjes in Nederland rondlopen die ook Iris heten. Kinderen vernoemen naar bloemen is al jarenlang erg populair. De mythische betekenis van de Iris is zowel wijsheid als optimisme.

 

De naam is afgeleid van de Griekse godin Iris: de godin van de regenboog. De diep paarse kleur staat prachtig in de tuin, maar is ook erg leuk om als cadeau te geven. Helaas neemt de populariteit tegenwoordig wel af. Maar eigenlijk maakt dat de bloem alleen maar unieker. Symbool Lelietje van dalen Pluukz

Symbool van Lelietje van dalen

Ooit gehoord van de lelietje van dalen bloem? Deze bijzondere bloem wordt voornamelijk gekenmerkt door de zoete geur. De symbolische betekenis van de bloem is geluk en wordt traditioneel cadeau gegeven op 1 mei aan iemand die je waardeert.

Rode tulp symbool Pluukz

Symbool: Rode tulp

Waar staan rode tulpen symbool voor? Dat is een enorm populaire vraag. Daarom behandelen we ook nog de rode tulpen. Deze prachtige rode tulp staat symbool voor eeuwige liefde. Het is eigenlijk nog nét niet een regelrechte liefdesverklaring. En zeker omdat het een Nederlandse bloemsoort is zijn tulpen een populair cadeau.

Betekenis van het geven van bloemen tijdens de kerst

Het zal je niet ontgaan zijn. Tijdens de kerst halen we veel groen in huis in combinatie met de kleur rood en wit. Maar waarom is dit eigenlijk? De kleur rood staat natuurlijk voor de liefde, moed en wordt ook vaak gebruikt bij offers. Wit staat voor zuiverheid en geloof. En Groen staat voor nieuw leven. Vandaar dat deze kleuren zo vaak worden gebruikt bij de kerst! Bekijk onze kerstboeketten of kerststukken of onze cadeau op een rij hier:

 1. Kerstboeket Amaryllis
 2. Brievenbus kerstboeketje
 3. Kerstster plant
 4. Kerstboompje versierd
 5. Nobilis boompje bestellen
 6. Verse olijftakken
 7. Eucalyptus takken
 8. Of laat een amaryllis boeket bezorgen

De taal van bloemen: bloemensymboliek en floriografie 

Een bloemen taal? Ja, je leest het goed. Dit wordt ook wel bloemensymboliek en floriografie genoemd. In sommige gevallen kunnen we namelijk een boodschap overbrengen met een bepaalde kleur of soort bloem. Je kan er zelfs geheimzinnige boodschappen mee doorgeven. Spannend hé? En dat zonder iets te hoeven zeggen. Bloemen, planten én de kleuren van bloemen hebben ieder weer een eigen betekenis. 

Denk maar eens aan rode rozen met valentijnsdag bijvoorbeeld. Zelfs in de kleur (roze of rood bijvoorbeeld) en de hoeveelheid zitten weer allerlei verschillende boodschappen verborgen. Zo wordt één rode roos vaak cadeau gedaan bij een diploma uitreiking. Ook zonnebloemen zijn een populair cadeau. De zonnebloem betekenis staat voor liefde, net als bij rozen. 

Bloemen betekenis bij verschillende gelegenheden 

Er bestaan een soort ongesproken ‘regels’ voor het geven van bloemen. Zo horen bepaalde bloemen bij specifieke gelegenheden. Dit wordt ook wel etiquette van bloemkleuren genoemd. De symbolische betekenis van kleuren is bij deze etiquette zeer belangrijk. Weten welke kleur bloemen jij moet geven in een bepaalde situatie? Bekijk dan dit lijstje:

Op die manier geef jij nooit meer de verkeerde kleur bloemen. Gele bloemen geven op valentijnsdag? Die fout maak jij nu niet meer. 

Symbool betekenis planten

We hebben het erg uitgebreid gehad over de betekenis van bloemen. Maar ook planten hebben een symbolische betekenis. En dat is zeker iets om te bespreken in deze blog. Vaak gaat het over bloemen, omdat je dit nou eenmaal sneller cadeau geeft. Echter zijn planten net zo leuk. Om een paar planten in het zonnetje te zetten: hieronder lees je de betekenis van een aantal planten:

 • Bamboe: staat voor standvastigheid, herstel, groei, hoop en veerkracht.
 • Acacia (Mimosa): teken van vriendschap.
 • Anthurium: staat voor de bewondering van exotische schoonheid.
 • Aronskelk (Calla): teken van bescheidenheid, zuiverheid en rouw.
 • Azalea: staat voor het geven van een waarschuwing (voorzichtig zijn).

Of lees bijvoorbeeld alles over de margriet op deze pagina. 

Bloemen zeggen meer dan woorden

De symbolische kant van bloemen is uitgebreid voorbij gekomen. Veel mensen zijn ook op de hoogte van deze betekenissen. Ook weten ze wat je boodschap is aan de hand van de kleur van de bloem (of plant) die je cadeau heeft. 

Een rode bloem staat voor romantiek. Dat weet iedereen. De bloemist betekenis voor rode bloemen is ook liefde. Witte bloemen zie je vaak op een bruiloft of bij een begrafenis. Ook dit weet de bloemist, net als erg veel andere mensen. 

Door goed te weten wat de betekenis is van verschillende bloemen weet je precies wat je wanneer cadeau moet doen. Wil je zo’n cadeau iets persoonlijker maken? Dan kan je er bijvoorbeeld ook een kaartje bij doen met daarin een zelfgeschreven tekst. Dat maakt het net iets persoonlijker. Ga je liever voor een houdbaar bloemen cadeau? Bekijk dan eens onze droogbloemen of pampas pluimen welke wel tot 6 maanden kunnen blijven staan!

Bloemen voor iedere gelegenheid bij Pluukz

Op zoek naar een persoonlijk cadeau? Bestel bloemen voor iedere gelegenheid bij Pluukz. Altijd vers van de teler én morgen al in huis als je je bestelling voor 12 uur plaatst. Heb je bloemen voor Moederdag of een andere feestelijke gelegenheid nodig? 

Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk onze veldboeket collectie of lees waarom we ons de van A tot Z bloemenwinkel noemen. Ook hebben we heerlijke kleinere brievenbus cadeau welke door de brievenbus bezorgd kunnen worden en zeer aantrekkelijk geprijsd zijn. We hebben al een bloemen cadeau v.a. €9,89. Toch op zoek naar net iets anders? Bekijk dan eens ons gipskruid boeket welke lang staat en een heerlijke natuurlijke uitstraling heeft!Terug naar blog

1 reactie

Heel leuk om te lezen waar bloemen allemaal voor staan en warvoor ze gebruikt kunnen worden!

Milou

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4