Margriet tuin afbeelding

Margriet: De betekenis achter de madeliefjes bloem

De Margriet heeft een aantal symbolische betekenissen in verschillende culturen en geloven. De witte bloemblaadjes, het gele hart en de groene bladeren van het madeliefje hebben allemaal een specifieke betekenis als het gaat om de associatie met deze plant. In de westerse cultuur worden de Margriet of madeliefje geassocieerd met onschuld en zuiverheid vanwege haar verschijning als een jong meisje uit populaire Europese fabels uit die tijd. Het woord "madeliefje" is afgeleid van het Oud-Engelse "dayeseye" of "dagen oog", wat vertaald kan worden als "het oog van de dag". In de Griekse mythologie raakte Artemis (de godin van de natuur) gedesillusioneerd over de mensheid en trok zich dagenlang terug om onder te duiken. Bij haar terugkeer plaatste ze madeliefjes naast de beekjes om de mensen eraan te herinneren dat ze nog steeds over hen waakte.


De betekenis van de margriet bloem in de westerse cultuur.

De witte bloemblaadjes van het margriet symboliseren onschuld en zuiverheid, terwijl het gele hart geluk uitstraalt. Mensen geven ze vaak als geschenk aan zieken of stervenden om hen te laten weten dat ze geliefd zijn en dat ze niet alleen zijn. Het margriet is ook een symbool van dankbaarheid. Aangezien de planten gemakkelijk kunnen worden vermeerderd met hun zaden of stekken, staan ze symbool voor vriendschap en dankbaarheid. Wie margriet geeft, geeft daarmee aan dat hij of zij wil dat de relatie blijft bestaan, of dat de persoon zich welkom voelt. In de westerse cultuur wordt het madeliefje ook geassocieerd met eenvoud en eerlijkheid, en met het verstrijken van de tijd. Het madeliefje is ook de bloem die het meest wordt geassocieerd met het Britse koningshuis, en is een veel voorkomend geschenk voor zowel de echtgenotes als de moeders van de koninklijke familie. Het is ook een veel voorkomend geschenk dat aan de koningin zelf wordt gegeven, als teken van respect en loyaliteit. Opzoek naar andere betekenissen van bloemen en planten kun je hier lezen.


Oorsprong van de margriet bloem

De Margriet komt oorspronkelijk uit Europa en Azië, waar het eeuwenlang in de volksgeneeskunde werd gebruikt. Hij werd ook gebruikt om oogkwalen te behandelen, en margriet worden al eeuwenlang geassocieerd met de ogen, wat leidde tot hun gemeenschappelijke naam. Het woord "margriet" komt van het Angelsaksische woord "dayes", dat "oog van de dag" of "oog van de dag" betekent, een verwijzing naar het witte hart van de bloem dat op een open oog lijkt. Margrietjes zijn gemakkelijk te kweken en worden vaak gebruikt in tuinen, kleine boeketten en bloemstukken. Het zijn zeer algemene en herkenbare planten, met helder gele of witte bloemen en groene bladeren.


Wat is er zo leuk aan het Spaanse magriet?

De Spaanse magriet is een uitstekende bloeier, die in veel regio's kan worden gekweekt. Het is vooral geweldig als bodembedekker. Het is ook droogtetolerant en gedijt goed in hete, droge omstandigheden. Het Spaanse margriet is ook verkrijgbaar in vele kleuren, waaronder roze en rood. De Spaanse margriet is ook een goede keuze voor kinderen, omdat het weinig onderhoud vergt. Deze plant is ook gemakkelijk te vermeerderen en kan op potten worden gekweekt. Deze prachtige bloem is ook een goede keuze om vlinders en nuttige insecten naar uw tuin te lokken. Het is ook zeer goedkoop, en is verkrijgbaar bij veel lokale kwekerijen en tuinbenodigdheden winkels.


Is het Spaanse margriet winterhard?

Deze vaste plant is winterhard en kan onder verschillende omstandigheden overleven. Hij kan zowel op natte als droge grond gedijen, maar geeft de voorkeur aan zandige leem, meer aan de droge kant. De Spaanse margriet staat het liefst in de volle zon. Hij wordt zo een 25 - 30cm  hoog, en heeft een lang bloeiseizoen. Dit is een uitstekende plant voor beginners en voor kinderen, omdat hij prachtig bloeit en onder veel verschillende omstandigheden kan gedijen. Ze is ook zeer geschikt om in potten te kweken en vergt niet veel onderhoud. Het is ook een mooie aanwinst voor uw tuin en trekt vlinders en andere nuttige insecten aan zoals bijen aan. 


Geneeskunde en de margriet

Het magriet wordt al duizenden jaren in de Chinese geneeskunde gebruikt. Het kan worden gebruikt als kompres om ontstekingen en geïnfecteerde wonden te behandelen. Daarnaast kan magriet worden gebruikt in zalven en zalven om huidirritaties te behandelen. De bloem van het magriet is ook een uitstekende bron van vitamine A. Deze essentiële vitamine helpt de huid te versterken en gezond te houden. Ze wordt ook gebruikt bij de behandeling van nachtblindheid en ooginfecties, zoals roze oog. Margriet bloemen kunnen als thee worden gebruikt bij hoest, verkoudheid, infecties en darminfecties. Ze kunnen ook worden toegevoegd aan zalven en zalven om huidinfecties te behandelen.


Verzorging van een margriet plant

Het madeliefje heeft weinig onderhoud nodig, waardoor het een goede keuze is voor beginners. Hij kan zowel binnen als buiten worden gekweekt en gedijt in veel verschillende grondsoorten. Het madeliefje staat het liefst in de volle zon en heeft niet veel mest nodig. Het madeliefje is een uitstekende keuze voor het toevoegen van een beetje kleur aan uw binnenomgeving. Het is ook een goede keuze voor kinderen, omdat het weinig verzorging nodig heeft. Het is ook een mooie aanwinst voor uw buitentuin en gedijt in veel verschillende grondsoorten.


Symboliek van de margriet in Japan.

In Japan wordt het madeliefje geassocieerd met de vergankelijkheid van het leven en de vergankelijkheid van elke menselijke constructie. Men denkt ook dat de bloem geluk brengt en een voorteken van voorspoed is.


Tot slot, over de mooie margriet bloem

De bloem is een symbool van al het goede in de wereld, en is te vinden op talloze huis- en tuindecoraties. Het zijn prachtige planten die veel verschillende toepassingen hebben, van medicinaal tot decoratief. Het madeliefje is een zeer winterharde en aanpasbare bloem, waardoor het een uitstekende keuze is voor elke tuinier. Het is ook zeer gemakkelijk te vermeerderen, waardoor het een goede keuze is voor kinderen en beginners. Als u een tuinier bent die op zoek is naar een langdurig project dat de moeite waard is, kunt u overwegen een madeliefje te kweken. Met een beetje inspanning wordt u beloond met prachtige bloemen voor vele jaren.

Nu direct bloemen van de teler ontvangen?

Is er door het lezen van deze blog het verlangen naar plukverse bloemen ontstaan? Dan snappen we als geen ander. Pluukz bezorgd graag plukverse bloemen bij jou aan huis. Bekijk onze collectie bloemen hier


Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4