Pioenrozen verzorgingstips!

Pioenrozen: verzorgingstips, herkomst en wanneer te planten! 

Waar komt een pioenroos vandaan?

De pioenroos vindt zijn herkomst in China. Hier werd de bloem door de grieken en Romeinen vaak gezien als geneeskrachtige bloem en plant. De wortels van de pioen werden gebruikt om allerlei kwalen te genezen. Met de wortels van de pioenrozen kun je namelijk olie maken welke bacteriën dood. In de vorige eeuw werden bijna alleen geneeskrachtige kruiden rechtstreeks uit de natuur gehaald. Zo dus ook uit deze prachtige pioen welke nu vooral bij ons voor de sier in huis staat of wordt weggeven bij een bijzondere gelegenheid! Pioenrozen kopen doe je eenvoudig bij Pluukz!


Geef moment pioenroos

De pioen wordt ook wel gezien als een bloem welke voor rijkdom, liefde en romantiek staat. Ook staat de pioen voor een goede toekomst en vruchtbare huwelijk. Pioenrozen worden vaak gegeven bij moederdag. Rond de moederdag worden namelijk de Nederlandse pioenrozen van buiten geoogst. Eerder komen de pioenrozen ook wel uit Marokko, Spanje of Frankrijk. Rond half mei worden de bloemen in Nederland gesneden en worden deze dus veelal bij Moederdag weggegeven. Uit ervaring weten wij dat de licht roze pioen een favoriet is van enorm veel vrouwen en moeders. Op zoek naar een Moederdag bloem? Kik dan hier om deze prachtige pioenrozen te bestellen!

Hoe verzorg je een pioenroos?

Een pioenroos verzorg je vooral met veel liefde net zoals alle andere bloemen. Concreet komt dit er op neer dat je een goede en schone vaas kiest. 

  • Pak een schone vaas van 40% van de totale pioen lengte 
  • Haal de onderste bladeren van de steel zodat er geen blad in het water hangt
  • Snij tenminste 1cm van de onderkant van de steel af
  • Spoel eventueel het suikerlaagje van de pioen knoppen af *
  • Pioenen in de vaas en voilá: genieten maar! 

* Er kan nog een suikerlaagje over de knoppen zitten. Door deze af te spoelen zullen de knoppen makkelijker bloeien en zal de bos pioenen tegelijkertijd bloeien in de vaas.


Wanneer plant je een pioenroos?

Pioenen in de tuin planten kan op zowel in het najaar als in het voorjaar. In het najaar plant je de pioenen in september en oktober. Plant je in het voorjaar kun je dit doen in maart en april. Stop ze niet te diep in de grond anders heb je kans dat ze niet boven komen met de bloei. Ongeveer 10cm diep is genoeg. Plant de pioenroos stekken in een stuk grond met veel vocht en humus. Pioenrozen houden van de zon. Zoek dus een plek in de tuin waar je de pioen stekken veel zon zullen krijgen. Ook houden pioenrozen van een rijke grond wat betekent dat er veel organische stof in de grond zit. Twijfel je hierover? Geef dan wat extra kunstmest of stalmest.

Het voordeel van de pioenrozen in het najaar planten kan zijn dat ze in het voorjaar rond mei voor de eerste keer bloeien. Let op het kan soms een jaar duren voor de pioenrozen gaan bloeien gezien de stek eerst goed moet wortelen. Is pioenroos een bol?

De pioenroos is absoluut geen bol maar een stek. Voor de bloementeelt van pioenrozen worden deze stekken geplant en om de ongeveer 30 jaar uit de grond gehaald. Voor de stekken teelt zodat jij deze ook in de tuin kunt planten wordt dit om de 3 jaar geoogst en geplant. De stekken die dan worden geoogst worden gesneden in meerdere stukken zodat 1 grote stek verdeeld kan worden in meerdere stekken. De pioenrozen zijn dus zeker geen bollen of bloembol maar en stek. 

Is de Pioenroos een bol?


Waar zijn pioenrozen te koop?

Pioenrozen kun je medio mei overal kopen in Nederland. Online bloemen bestellen en deze pioenrozen laten bezorgen wanneer je maar wil zorg dat je ze plukvers van de kweker hebt. In ons land staan er op het moment zo een 1000 hectare aan pioenrozen wat hetzelfde is als 1500 voetbalvelden. Het fijne aan de pioenrozen teelt is dat deze buiten worden geteeld en dus niet in kassen waarbij verwarming nodig is.
In mei worden de pioenrozen vers geoogst van het land en kun je ze bij de supermarkt, bloemist en kun je de bloemen bestellen bij ons. Met onze datum planner is het nu al mogelijk de pioenrozen vooruit te bestellen en zorg je dat je in mei verzekerd bent van de eerst plukverse bossen pioenen! 


Hoeveel pioenrozen kleuren zijn er?

Inmiddels zijn er duizenden verschillende pioenroos soorten over de hele wereld veredeld. De meest bekende kleuren zijn lichtroze pioenrozen, witte pioenrozen, donker roze pioenrozen, koraal pioenrozen en rode pioenrozen. Verder heb je ook dubbele kleuren pioenrozen met bijvoorbeeld wit en roze bloemen. De meest bekende kleuren vind je in onze met liefde samengestelde pioenrozen mix!  

Een prachtige pioenroos laten bezorgen?

Onze pioenrozen worden plukverse geplukt en razendsnel bezorgt. Zo heb je de pioenrozen vers van de kweker wat zorgt voor minder transport en langer vers in de vaas! Zo verduurzamen we de bloementeelt en geniet jij langer van de bloemen. Pioenrozen kopen? Bestel deze dan voor 12:00, dan staan de ze de volgende dag al prachtig in de vaas te pronken!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4