Rozen betekenis: hier van elke kleur een omschrijving

Rozen betekenis per kleur: wanneer geef je welke roos?

Benieuwd naar de kleuren betekenis van rozen? Dan kan je bij ons aankloppen. In dit artikel gaan wij jou vertellen over de verschillende betekenissen die gekoppeld zijn aan alle soorten rozen. En dat per kleur uiteraard. En geloof ons, dat is toch best interessant! 

De kleur van de roos maakt dus daadwerkelijk uit voor de betekenis. In de Middeleeuwen werden rozen al gebruikt om vreugde en blijdschap te symboliseren. Dit vanwege hun schoonheid en bloei in de lente. Wil jij in plaats van rozen een prachtig groot veldboeket cadeau geven? Daar helpen wij je net zo graag mee. 

Betekenis van alle kleuren rozen 

Rozen symboliseren liefde, schoonheid en geluk. Het zijn de perfecte rozen voor allerlei soorten gelegenheden. De bloem is elegant en trots en past goed bij zowel statige als traditionele mensen. Hierdoor vertellen wij je over de betekenis van de roos per kleur. Zo weet jij precies wanneer jij welke kleur bloem moet kiezen. Oranje rozen staan bijvoorbeeld voor iets heel anders dan witte rozen

  • Betekenis rode rozen

Betekenis rode rozen

Om deze blog af te trappen behandelen we kort de geschiedenis van de rode roos. Deze kleur rozen staan natuurlijk symbool voor liefde en romantiek. Met Valentijnsdag worden jaarlijks enorm veel rode rozen verkocht. Niet gek dus! Rode rozen worden al sinds de 18e eeuw gebruikt als versiering om liefde en het huwelijk te vertegenwoordigen. 

Ze staan ook bekend als de ‘rode liefde’ en ‘bloedliefde’. Het woord rozen is afgeleid van het Latijn, waar het ‘stroming’ of ‘stroom’ betekent. Rood wordt daarnaast ook geassocieerd met passie en liefde vanwege de sensuele levendigheid. 

Wanneer een man een vrouw rode rozen schenkt is dit een teken van onvoorwaardelijke liefde. Daarnaast wordt één roos vaak cadeau gegeven wanneer iemand geslaagd is. De aantallen rozen hebben ook weer een eigen betekenis. Daarover later meer. 

  • Betekenis roze rozen

roze rozen betekenis

Naast rode rozen heb je natuurlijk ook roze rozen. De roze roos symboliseert net als de rode variant liefde en romantiek. Echter zitten er ook nog andere betekenissen aan gekoppeld. Zo vertegenwoordigt het ook de genegenheid van een jong meisje voor een jongen. De bloem staat symbool voor liefde, vriendschap en genegenheid tussen twee mensen. 

Verder staan roze rozen ook symbool voor een nieuw begin. Zo worden ze vaak gebruikt als cadeau tussen twee goede vrienden. Maar ook als romantisch geschenk vallen de rozen

goed in de smaak. Naast rode rozen kan je natuurlijk ook roze tulpen bestellen. Deze kan je bekijken via de link. 

  • Betekenis gele rozen

Gele rozen hebben minder nodig met liefde, en juist meer met vriendschap. De symboliseren vriendschap, vreugde, geluk en wederzijdse liefde tussen vrienden. Behoorlijk wat verschillende betekenissen dus. 

Als je een boeket met gele rozen voorbij ziet komen weet jij precies wat de betekenis hiervoor is. Ze staan voor vreugde en geluk omdat ze vaak worden gebruikt om een speciale gelegenheid te vieren. Denk maar eens aan bruiloften of andere ceremonies. De kleur rozen kan dus veel verschil maken in de boodschap die je wil overbrengen. 

  • Betekenis witte rozen

Witte rozen betekenis

De kleur roos zie je enorm vaak voorbij komen als bruidsbloemen. De witte roos staat symbool voor liefde en worden regelmatig gebruikt in de huwelijksceremonie. Deze roos staat namelijk ook voor vertrouwen, eerbied en respect. Dingen die allemaal erg belangrijk zijn in een huwelijk. 

Witte rozen worden daarnaast ook vaak gebruikt tijdens een uitvaart. Ze staan namelijk ook voor reinheid, maagdelijkheid, kalmte, onschuld en stilte. Zo staat de witte roos al sinds de 19e eeuw wordt de bloem ingezet als boodschapper. Een boodschap overbrengen met bloemen wordt ook wel Floriografie genoemd. 

  • Betekenis zwarte roos

De één na laatste rozensoort die we bespreken is de zwarte roos. Een écht zwarte zal je vaak niet zien. Sommige zwarte rozen worden geverfd. Anderen hebben eerder een diep, donkerrode kleur. Het is een zeer uitgesproken kleur waarvan eigenlijk niet bekend is wanneer deze wordt gegeven. Hier kan je dus je eigen betekenis aan koppelen. 

  • Betekenis blauwe roos

Tot slot nog de blauwe roos. Deze soort roos is een stuk unieker dan bijvoorbeeld de rode. Je ziet ‘m voorbij komen op jubilea, verjaardagen en afstuderen. Ook worden ze nog wel eens gebruikt op bruiloften en andere ceremonies. Ook bij de blauwe roos kan je je eigen betekenis bedenken. 

Seizoensgebonden rozen 

Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende soorten rozen zijn, naast de kleuren. Zo heb je zomer rozen: deze bloeien van april tot juni. Witte Rozen bloeien van september tot

januari. Beide soorten bloeien ongeveer zes maand, waardoor ze perfect zijn voor ieder seizoen. De vorm verschilt overigens ook. Zo hebben zomer rozen vaak lange en puntige bloemblaadjes. Winter rozen hebben daarentegen korte en ronde bloemblaadjes. 

Betekenis aantallen rozen 

Zoals eerder kort aangegeven maakt het aantal rozen ook verschil in de betekenis. Vijf rozen betekent dat iemand erg veel van jou houdt. Eén roos staat daarentegen voor liefde op het eerste gezicht. Drie rozen staan voor jou, je partner en jullie relatie. 

En een heel boeket? Een boeket staat voor onvoorwaardelijke liefde. Een grappig feitje: dertien rozen is het Valentijn Getal. Deze worden vaak geschonken door een geheime aanbidder! Heb jij een stiekem oogje op iemand? Laat diegene dan dertien rozen ontvangen. Zoek je een klein bosje roosjes? Bekijk dan eens onze brievenbus cadeaus met rozen of rozen door de brievenbus

Bloemen van de rozenkweker 

Ben jij op zoek naar een goede rozenkweker? Ook dan kan je bij ons terecht. Wij kweken de bloemen niet zelf. Echter hebben wij wel contact met rozenkwekers verdeeld over het hele land. Op die manier koop je bij ons uitsluitend rozen die met liefde en passie zijn geteeld. Zo wordt rozen bestellen wel heel makkelijk! 

De roos is eigenlijk dé perfecte bloem voor iedere gelegenheid. Of het nou gaat om twee rozen of een heel boeket, ze staan prachtig als decoratie in iedere kamer. Onze plukverse rozen kan je gemakkelijk bestellen als cadeau. De rozen worden gekweekt in een kas. 

Wil je meer lezen over rozen? Bekijk dan eens deze handige pagina. Wil jij pluk verse rozen van de rozenkweker? Bestel ze dan eenvoudig via onze website. Wij bezorgen ze direct van teler naar vaas. 

Wil je nou iedere week plukverse bloemen op tafel? Dan kan je kiezen voor ons bloemenabonnement. Daarnaast verkopen wij ook nog de mooiste pioenrozen en relatiegeschenken

Om af te sluiten delen wij hieronder nog een paar toppers uit ons assortiment: 

Geniet van de glimlach die je bezorgd met onze bloemen. Vragen? We helpen graag via de chat of via support@pluukz.nl

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4