Tulpenfeiten die je niet wist maar wel zou moeten weten! Je leest het hier

Waar komen tulpen vandaan? Hier 10 tulpenfeiten!

De Nederlanders hebben de reputatie serieus en nors te zijn. Het verhaal van de Nederlandse liefdesaffaire met de tulp is een vreemd verhaal. Ongeveer 30 jaar lang, in de 17e eeuw, was vrijwel iedereen in Holland dol op tulpen. Ze plantten er miljoenen van in hun tuinen als statussymbool, terwijl nieuwe soorten uit Turkije met veel tamtam werden geïntroduceerd op tulpenfestivals. Ze verhandelden ze zelfs als betaalmiddel. Dit resulteerde in de "tulpenmanie" - een korte periode die werd gekenmerkt door extreem snel stijgende prijzen voor tulpen en een uitbraak van collectieve krankzinnigheid onder de Nederlandse bevolking. De manie begon in 1636 na de introductie van een nieuwe variëteit, genaamd Viceroy - de rode bloemblaadjes waren twee duidelijke banden en ze had groene bladeren tussen de stelen. Deze extreme zeldzaamheid leidde tot een intense vraag en de prijs schoot omhoog. Uit eindelijk is de tulp niet meer weg te denken in Nederland. We nemen je mee in de geschiedenis van tulpen en het ontstaan van de liefde van Nederlanders voor deze mooie bloem... 

Oorsprong en herkomst van Tulpen

Tulpen komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië, hoogstwaarschijnlijk uit het Pamirgebergte in Tadzjikistan, hoewel ze ook voorkomen in andere gebieden van Zuid-Siberië, waaronder de Altai en de Tian Shan. Ze werden in de 16e eeuw in de westerse wereld geïntroduceerd, mogelijk door reizigers uit Rusland of Turkestan. De eerste tulpenbollen werden in 1562 naar Antwerpen gebracht door een Turkse kruidkundige en ambassadeur in Wenen, Ogier Ghiselin de Busbecq. In zijn brieven schreef hij over tulpen en tulpenplanten die in het wild groeiden op de hellingen van de berg "boven de stad Wenen". De tulp werd door de Italianen tulipan genoemd en door de Fransen tulipier. Ook in Engeland werd het woord tulipan al in 1578 gebruikt en tulpenboom al in 1621. De tulp werd vaak verward met de Turkse lelie. De botanische naam Tulipa is afkomstig van de Turkse term voor de Turkse kaplelie.

Hoe raakten de Nederlanders geobsedeerd door tulpen?

Nederlanders hebben de neiging een beetje geobsedeerd te zijn door details. Dat is waarschijnlijk waarom ze wereldleiders zijn als het op wereldhandel aankomt. Deze obsessie strekt zich uit tot hun liefde voor tulpen. Vanaf 1610 begonnen de Nederlanders enorme verzamelingen tulpenbollen te verzamelen. Ze begonnen nieuwe variëteiten te kweken en wedijverden met elkaar om de mooiste show te maken. Tulpen werden op grote velden geplant, vaak langs waterwegen, om ze naar de markten te kunnen vervoeren. De exotische bollen uit het Ottomaanse Rijk waren zeer duur. Ze werden verhandeld op veilingen, vaak voor grote sommen geld. In 1636 waren tulpenbollen een geaccepteerd betaalmiddel in Nederland. In deze tijd bereikte de speculatie in tulpenbollen een hoogtepunt. De prijzen rezen de pan uit en mensen begonnen hun bezittingen te ruilen voor tulpenbollen. Toen barstte plotseling de zeepbel. De tulpenmarkt stortte spectaculair in. Het is de enige keer in de geschiedenis dat een heel land gek werd van bloemen. 

Wanneer geef je iemand een tulp?

De traditionele tijd om iemand een tulp te geven is eind februari. Volgens de Nederlandse traditie wordt de persoon aan wie je de tulp geeft je Valentijn. Wanneer je geliefde een verjaardag viert, geef je hem/haar een rode tulp. Als de geliefde een verjaardag viert, geef je hem/haar een witte tulp. En als de geliefde het einde van het jaar viert, geef je hem/haar een gele tulp. Online tulpen bestellen? Wij hebben ze plukverse van de kweker!

10 interessante feiten over de tulp.

  1. De tulp is niet langer ondenkbaar in Nederland. 
  2. De tulp is een symbool van liefde en vriendschap. 
  3. De tulp werd voor het eerst gekweekt in de bergachtige gebieden van Azië.
  4. De gemiddelde levensduur van een tulpenbol is 3 jaar. 
  5. De duurste tulp in de 17e eeuw, was een Semper Augustus bol en werd verkocht voor 6000 gulden in 1990. 
  6. De tulp is een lid van de leliefamilie.
  7. De tulp is een van de eerste bloemen die in Europa werd gekweekt.
  8. Tulpen zijn de populairste bloemen in Nederland.
  9. Pluukz bied de meest unieke tulpen ter wereld online aan
  10. De tulp is Ton zijn lievelingsbloem! 😉

Wat kun je doen om Tulpen te kweken?

De beste tijd om tulpenbollen te planten is in de herfst, als de grond nog warm is. Kies een plek met volop zonlicht, maar niet te dicht bij een weg of ander mosselend verkeer. Graaf een gat van minstens 15 cm diep en zet de bollen in de grond, met de punt naar boven. Laat 15 cm tussen elke bol. Met een beetje zorg en aandacht zullen je tulpen in het voorjaar bloeien en kleur geven aan je tuin.

Andere bloemebollen planten? Bekijk hier onze producten voor in de tuin:

Of bekijk hier deze toppers welke goed in de smaak vallen:

Conclusie

De tulp is niet langer ondenkbaar in Nederland. Dit is een plek waar bloembollen uitgroeien tot spectaculaire bloemen, en waar de tulpenvelden kunstwerken zijn en jaarlijks duizenden toeristen trekken. De tulp is een symbool van liefde en vriendschap. Het is het perfecte cadeau voor een geliefde, of zelfs voor jezelf. De tulp is een prachtige bloem die veel verschillende dingen betekent. Of je nu een boodschap van liefde of vriendschap wilt sturen; een enkele tulp kan het perfecte cadeau zijn. De tulp is een van de eerste bloemen die in Europa werd gekweekt. Het maakt dus niet uit waar je woont; er is altijd wel tijd om tulpen in je tuin te kweken!

Vragen naar aanleiding van deze blog? Als zoon van een tulpenkweker help ik graag!

Have a flowerful day,

 

Ton - Team Pluukz

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4