6 redenen waarom de tulp de mooiste bloem is!

6 redenen waarom tulpen meer zijn dan alleen een mooie bloem

Elk voorjaar worden de Nederlanders getrakteerd op een spectaculaire kleurenexplosie als de tulpen hun kop boven de grond steken. De tulp is al eeuwenlang een iconisch symbool van Nederland en de Nederlandse Gouden Eeuw. Hoewel ze veel minder duur zijn dan veel andere exotische bloemen, hebben Nederlandse bloemisten ze de laatste jaren nog populairder gemaakt door nieuwe soorten te bedenken die levendiger en langer houdbaar zijn dan ooit tevoren. Maar wat is het nu precies aan deze gewone bollen dat ze zo speciaal maakt? Wij hebben zes verrassende feiten over deze bescheiden bloem ontdekt die u misschien nog niet wist. Van zijn Turkse oorsprong tot zijn reputatie als een teken van financiële ondergang, hier zijn zes dingen die u waarschijnlijk niet zult vinden in uw standaard tuinboek...

De tulp is een zeldzame en tere bloem met een onzekere toekomst.

De tulp is een zeldzame en tere bloem met een onzekere toekomst. De bollen hebben specifieke omstandigheden nodig om te gedijen en zijn gevoelig voor ziekten en plagen. Ze kunnen ook slechts enkele weken per jaar worden geplant, en het duurt enkele jaren voordat ze bloeien. De status van de bloem als zeldzaam en duur handelsartikel is lang gebruikt om de prijs te manipuleren en opwinding te creëren. Tulpenbollen zijn verhandeld op de beurs, gebruikt als bruidsschat in gearrangeerde huwelijken, en zelfs gebruikt als een vorm van valuta in tijden van hyperinflatie. De onzekere toekomst van de tulp is ook te wijten aan zijn populariteit als aantrekkelijk toeristisch product. De vraag naar tulpenbollen, die vaak worden gestolen, heeft geleid tot strenge overheidsvoorschriften die de handel en de groei beperken.


De oorsprong van de tulp.

De tulp is afkomstig uit Centraal-Azië, waar hij al sinds de 8e eeuw na Christus wordt geteeld. Mogelijk hebben de Turken de tulp voor het eerst naar Europa gebracht na de verovering van Wenen in 1529. Mogelijk gebruikten zij de tulp als versiering voor hun feesten en voor hun moskeeën. De Nederlanders begonnen in het begin van de 17e eeuw met het kweken van tulpen, en al in de jaren 1630 werd de bloem verhandeld. In feite is de term "tulpengekte" een verkeerde benaming, want het waren eigenlijk tulpenbollen die werden verhandeld en in tuinen werden gekweekt. In de jaren 1640 was de tulpenmanie begonnen. Op het hoogtepunt van de tulpenbollengekte werden losse bollen verkocht voor 10 maal het gemiddelde jaarsalaris van een geschoolde ambachtsman of boer. De prijs van tulpenbollen schommelde enorm en de rage eindigde bijna net zo snel als hij was begonnen, waarbij degenen die de bollen tegen de hoogste prijs hadden gekocht, zware verliezen leden.

De beste plant tips van de tulpen kweker

Kies de juiste plaats om uw tulpenbollen te planten. Tulpen geven de voorkeur aan volle zon, maar kunnen lichte schaduw verdragen. Vermijd het planten in natte, slecht gedraineerde grond. - Kies de juiste tijd om tulpenbollen te planten dit kan tussen september en januari. Tulpen kunnen het beste in de vroege herfst geplant worden, maar voorkom dat ze te vroeg zijn. - Plant tulpenbollen 15cm diep en 5 cm uit elkaar. - Geef uw tulpenbollen regelmatig water.  

Wanneer geeft u tulpen?

Traditioneel werden tulpen gegeven op 16 januari gegeven, deze dag is uitgeroepen tot Nationale tulpen dag in Nederland. Tegenwoordig kun je echter kiezen uit een grote verscheidenheid aan kleuren en soorten, zodat je tulpen kunt geven wanneer je maar wilt en aan wie je maar wilt.

Tulpen geneeskrachtige bloem

Van de tulp wordt aangenomen dat het een krachtige bron is van antigif-, antikanker- en antivirale eigenschappen. Ze wordt in de volksgeneeskunde gebruikt voor de behandeling van vele aandoeningen, waaronder hoofdpijn, slapeloosheid, hoest en verkoudheid, maar ook maag- en leveraandoeningen. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter geen bewijs geleverd voor het bestaan van deze geneeskrachtige eigenschappen.

Hoe tulpen in de tuin kweken

Om tulpen in de tuin te kweken, kies je een zonnige plek met goed gedraineerde grond. Tulpen groeien het beste als ze in groepen van ten minste 10 bollen worden geplant, met ongeveer 10 centimeter tussen elke groep. Tulpen hebben veel water nodig, maar mogen niet in het water staan. Geef vanaf februari tot augustus om de twee weken mest. Houd de plant vrij van onkruid. Het oogsten van tulpenbollen is een geweldige manier om het tuinseizoen te verlengen. Om te oogsten, wacht u tot de bladeren geel worden en afsterven, daarna rooit u de bollen.


Tot slot over de tulpen 

De tulp is een prachtige bloem die over de hele wereld geliefd is. De Nederlandse Gouden Eeuw is nauw verbonden met deze bloem, die al eeuwenlang in ons land wordt geteeld. Tegenwoordig worden tulpen over de hele wereld geteeld, en zijn ze verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en variëteiten! Je vindt ons plukverse tulpen aanbod hier: bos tulpen bestellen of kopen of prachtige brievenbus cadeaus met bloemen 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4