Bloembollen en tulpen plant tips!

Bloembollen en tulpen plant gids met tips van de kweker!

Het planten van bloembollen en tulpen is een geweldige manier om het hele jaar door schoonheid en groen in uw huis te brengen. Ze zijn ook een geweldige manier om een saaie ruimte op te fleuren, vooral als je ze hebt geplant voor een ruimte die er van buitenaf oninteressant uitziet. Het vinden van de juiste plaats voor uw bloembollen kan echter lastig zijn. Als je ze niet in een bijzonder heldere of goed verlichte ruimte plant, dan zal het uiterlijk van je bollen niet echt zichtbaar zijn totdat ze bloeien. In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt om thuis aan de slag te gaan met het planten van bloembollen en tulpen. Van het oplossen van veel voorkomende bloei problemen tot het kiezen van het juiste type bol en de juiste plantafstand, we zullen geen middel onbeproefd laten bij het oplossen van uw plant dilemma. Dat kan op onze Pluktuin pagina. 


Wat is de beste tijd van het jaar om bloembollen of tulpen te planten?

De meest prachtige bloembollen bloeien veelal in het voorjaar zoals tulpen en narcissen. Echter als je van deze bloemenzee wilt genieten dien je deze al in de herfst te planten. Bloembollen planten doe je in het najaar in september, oktober en november. Als je ze in de zomer koopt zijn deze nog te rauw en is er een grote kans op ziektes bij de bloembollen. (u kunt ze echter ook in de herfst kopen) In de winter zijn veel bollen in rust. Je kunt ze nog wel kopen, maar dan moet je wat meer geduld hebben. Kijk eerst online om te zien of ze in uw regio verkrijgbaar zijn. Als je jouw eigen bollen wilt gaan kweken, zult je dus in de herfst de bloembollen moeten kopen. Geen tijd of zin om te wachten? Je kunt ook bloeiende  tulpen kopen bij ons! 


Bloembollen planten wanneer en hoe doe je dat?

Voorjaarsbloeiende bloembollen planten je in de herfst. Zomerbloeiende bloembollen planten je in het voorjaar wanneer de vorst uit de grond is. In Nederland moet je tulpen planten van september tot en met december. Meestal staat duidelijk op de verpakking van de bloembollen hoe, wanneer en hoe diep je deze bloembollen planten gaat.


Hoe lost je veel voorkomende bloei problemen op bij het planten van bloembollen?

Een van de eerste dingen die u moet weten bij het planten van bloembollen is dat het belangrijk is om een goed gedraineerde grond te hebben. Het planten van bollen in een gebied met een slechte drainage kan ervoor zorgen dat de grond te nat wordt, waardoor de bollen gaan rotten. Dit kan vooral een probleem zijn met knollen en bollen die ondergronds groeien, zoals gladiolen. Te natte grond kan ook leiden tot schimmelziekten, zoals wolluis en roest. Wanneer je tulpen en bloembollen planten gaat, zorg er dan voor dat je een goede schep gebruikt. zorg dat deze minstens 4x de grote van de bol diep gaan. Dus als deze een doorsnee heeft van 3 cm plant u deze 12cm diep. Een ander veel voorkomend bloei probleem dat u kunt tegenkomen is onvoldoende bloei. Dit kan worden veroorzaakt door een aantal zaken, zoals te veel water geven, een onaangepaste warme zomer, te weinig zonlicht en de verkeerde grondsoort. Als dit gebeurt, kunt je het probleem oplossen door de grond wat losser te maken of de bollen te verplanten naar een andere locatie met betere drainage. Kies dus een goede plek en plant deze diep genoeg zodat de vorst er niet bij kan en je geniet van een bloemenzee dit voorjaar!


Welke grond moet je gebruiken voor het planten van bloembollen en tulpen?

Zoals u misschien al geraden heeft, speelt de grond die u gebruikt voor het planten van bollen en tulpen een belangrijke rol in de groei, gezondheid en bloei van uw bloemenbollen planten. Je wilt grond gebruiken die goed draineert en niet te zompig is. U kunt een mengsel van 70% tuinaarde en 30% compost gebruiken voor het planten van bollen, of u kunt potgrond gebruiken. Voor het planten van tulpen, wilt u goed gedraineerde grond in de volle zon gebruiken. Nederlandse tulpen daarentegen geven de voorkeur aan vochtige grond met een veenachtige mix. Als je narcissen wilt kweken, kunt je elke grondsoort gebruiken, maar je wilt niet dat de grond te nat is.


Wees voorzichtig met graven bij het planten van bollen en tulpen

Het is prima om je bloembollen planten op te graven wanneer je ze plant, maar zorg ervoor dat je een gat graaft dat niet te diep is. Zorg er ook voor dat u het wortelsysteem van uw bloembollen planten niet beschadigt. Dit kan vooral een probleem zijn bij bollen met ondiepe wortels, zoals tulpen. Als u bij het graven het wortelsysteem van de bollen beschadigt, zullen ze waarschijnlijk niet bloeien. Bij het planten van tulpen is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te droog of te nat is. Volg de instructies die bij de bollenplanter zijn geleverd om er zeker van te zijn dat de grond de juiste consistentie heeft. Bij het planten van narcissen hoeft u zich geen zorgen te maken dat de grond te nat of te droog is. Zorg ervoor dat u ze op de juiste diepte plant, en ze zullen het prima doen.


Tips voor het kweken van bloembollen van topkwaliteit

Plan het bloembollen planten zorgvuldig. Als je jouw beplanting zorgvuldig plant, krijgt u de beste resultaten. Op die manier bespaart je zowel tijd als geld. Zorg ervoor dat je jouw bollen op de juiste diepte plant. De diepte waarop je de bollen plant is bepalend voor de uiteindelijke hoogte van de bloemen en of ze het wel of niet gaan doen. De juiste diepte zorgt ervoor dat de bollen kunnen groeien zonder dat de stengels breken, terwijl de verkeerde diepte ervoor zorgt dat de bollen niet bloeien omdat ze niet boven komen. Gemiddeld genomen is de plantdiepte 15cm. Heb je hele kleine bloembollen zoals sneeuwklokjes of blauwe druifjes dan zal 10cm diep genoeg zijn. Als je tulpen plant en bloembollen planten gaat, plant ze dan in rondjes op 2-3 meter afstand van het huis, of op zijn minst 10-15 cm afstand. Op deze afstand kunnen de bollen bloeien zonder dat ze in de schaduw van het huis staan.

Bloembollen Planten? Bekijk hier onze bollen en zaden collectie:


Heb je nog vragen over het planten van bloembollen?

Bij Pluukz helpen we graag stel je vragen en we zorgen dat er ook bij jou prachtige bloembollen planten zullen bloeien! Toch liever nu al genieten van verse boeketten bestellen of een cadeau voor een verjaardag versturen? We helpen graag!

Geniet van de het planten en de bloemenzee!

Have a flowerful day,

Ton - Team PluukzTerug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4