Plukboeketten online bestellen? Wij hebben heerlijke plukverse varianten! Online bloemen bestellen bij de online pluktuin van Pluukz!

Bloemschikken in 5 stappen: zo maak je een mooi boeket

Heb jij een prachtige pluktuin en wil je zelf bloemschikken? Dat kan! Met wat creativiteit, zorgvuldigheid én een stappenplan voor bloemen schikken heb jij zo een mooie bos in je vaas staan. Benieuwd naar de 5 stappen voor bloemschikken? Lees dan snel verder.

Wat is bloemschikken eigenlijk?

Bloemschikken wordt ook wel bloemsierkunst genoemd. Het is kunst in de vorm van een bos bloemen die je creëert om iemand cadeau te geven of om in je eigen interieur te zetten. Met bloemschikken werk je natuurlijk met bloemen, maar ook met andere organische materialen zoals bladeren, takken, mos of zelfs met metaal, steen en glas (ter decoratie). Bloemschikken wordt door professionele bloemisten gedaan om bijvoorbeeld bloemstukken voor bepaalde gelegenheden te maken. Zo zijn bloemstukken gebruikelijk bij huwelijken en begrafenissen. Bloemschikken voor zulke gelegenheden kun je het best overlaten aan een bloemist, maar je kunt natuurlijk ook lekker zelf hobbyen met bloemen schikken.

Stap 1: bloemen schikken? Bepaal wat je in je boeket wil

Je gaat zelf een bloemstuk of een boeket maken. De eerste stap is dat je bepaalt wat je in je boeket terug wil zien. Tip: denk hierbij niet alleen aan de soorten bloemen, maar ook in de variatie van kleuren (of juist één kleur) die je in je boeket of bloemstuk wil. Ga je voor een boeket die je toevoegt aan je eigen interieur? Kijk dan welke kleuren daar goed bij passen. Je kunt bijvoorbeeld roze pioenrozen kopen voor in je boeket, maar ook gele of oranje tulpen kopen is een goed idee om een kleurrijk boeket te maken. Ook leuk: verschillende bloemen in eenzelfde kleurtint óf juist een boeket waar veel contrast in zit dankzij complementaire kleuren.

Stap 2: maak met tape een raster aan de bovenkant van de vaas

Als je weet welke bloemen en welke kleuren je wil gebruiken tijdens bloemschikken is het tijd om wat houvast in je vaas te creëren voor de bloemen (dit is niet noodzakelijk, maar wel handig). Je kunt aan de bovenkant van de vaas eenvoudig een raster maken met doorzichtige tape. Creëer kleine vakjes waar je de stelen van de bloemen doorheen kunt doen. Op deze manier blijven de bloemen tijdens bloemschikken op zijn plaats en behoud je de structuur en stevigheid van het boeket. Je kan hier trouwens ook kippengaas voor gebruiken.

Stap 3: verwerk eerst groen in je boeket

Nadat je (eventueel) een raster hebt gemaakt, snijd je de stengels van de bloemen schuin af en haal je de bladeren aan de onderkant van de stelen weg. Door de bladeren weg te halen die dicht (of in) het water zitten, voorkom je dat het water snel vies wordt. Nu kun je beginnen met bloemschikken. Werk van binnen naar buiten en begin met de groene elementen in het midden van het boeket. Vervolgens werk je verder van binnen naar buiten op de manier hoe jij dat wil. Je kunt ervoor kiezen om bloemsoorten en kleuren af te wisselen of het op een andere manier samen te stellen.

Stap 4: tijd om de bloemen in de vaas te zetten

Je bent nu bijna klaar met bloemschikken. Nu het groen geplaatst is (en misschien al een paar van de bloemen) kun je de bloemen verder verdelen in het raster. Check of alles goed verdeeld is, zodat je niet hele volle en lege stukken in je boeket krijgt. Verdeel de bloemen tussen het groen, zodat je boeket er nog voller uitziet. Kies trouwens wel een goede vaas uit, een te grote vaas kan er namelijk voor zorgen dat het boeket er karig uitziet, en dat wil je niet.

Stap 5: voeg nog wat creatieve elementen toe

Nu je klaar bent met het echte bloemschikken, kun je nog wat creatieve elementen toevoegen. Dit hoeft natuurlijk niet, maar vaak zorgt het wel voor nét dat beetje extra. Je kunt er nog van alles in verwerken. Zo kun je er artisjokken, maar ook gedroogde bloemen en takken in verwerken. Leuk, speels én mooi voor in je interieur of om cadeau te geven.

Bloemschikken liever aan een ander overlaten? Pluukz helpt!

Leuk, bloemen schikken, maar het vergt ook wat tijd en zin. Vind jij dit te veel werk of wil je eerst een goed voorbeeld hebben? Bestel dan een bos bloemen bij Pluukz. Dé online pluktuin met de allerverste bloemen. Bestel je vandaag vóór 12:00 jouw boeket of bos bloemen? Dan worden ze morgen al bij je thuisbezorgd. Ga je vervolgens ook zelf aan de slag met bloemschikken? Veel plezier!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4