Bloembollen tulpen planten doe je zo! Hier lees alles over waar op te letten en hoe te planten!

Bloembollen & tulpenbollen plant tips!

De herfst is de perfecte tijd om bloembollen in jouw tuin te planten. Door in de herfst de bloembollen te planten geniet je in de lente van de narcissen, hyacinten en tulpenbollen. Ze dienen ongeveer 10-12 weken voor de eerste vorst in de grond moeten worden geplant, wilt je in de herfst zo snel mogelijk beginnen met de voorbereidingen voor de lente. We hebben de neiging om tulpenbollen en bloembollen te zien als een herfstplant, maar vergeet niet dat de soort oorspronkelijk uit Azië komt en van het noordelijk halfrond waar er een duidelijk zomer- en winterseizoen is. Er zijn vele soorten tulpenbollen en bloembollen bijvoorbeeld in de kleuren gele, rode, oranje, paarse, witte en roze.

Wanneer plant je bloembollen?

De beste tijd om bloembollen te kopen is in de late herfst of wintermaanden. In deze tijd zijn er meestal goede aanbiedingen voor bloembollen, vooral als u een grote hoeveelheid wilt inslaan om in het voorjaar te planten. Het is ook gemakkelijk om soorten te vinden die inheems zijn voor uw gebied. Als je bijvoorbeeld in het zuidoosten woont, kun je het beste bollen zoeken die goed gedijen en bloeien in jouw klimatologische omstandigheden. Bollen zijn kwetsbaar en moeten in een droge en koele omgeving worden bewaard totdat je klaar bent om ze te planten. Als je jouw bloembollen in de zomer koopt, kunt je deze het beste even bewaren tot de buitentemperatuur zakt. Als je ze in de zomer plant zal de kans op bloeien in de lente heel klein zijn. Dit geldt niet alleen voor tulpenbollen maar ook voor  andere bloembollen. Kijk dus goed op de beschrijving van hetgeen wat je koopt wanneer deze gepland dienen te worden. En koop de bloembollen in het plantseizoen zodat ze zo vers mogelijke de grond in kunnen.

Vind de beste plaats om jouw bloembollen te planten

De beste plaats om bloembollen te planten is een plek die veel zon krijgt en goed gedraineerd is. De grond moet los zijn en rijk aan voedingsstoffen omdat de bollen stikstof nodig hebben om te groeien. Tulpenbollen en andere bloembollen plant je in een grondsoort welke licht zuur is, ongeveer 6,5 pH. Als je niet zeker bent van de pH-waarde van jouw grond, kunt je een grondtest kit gebruiken om te bepalen of de grond de juiste pH-waarde heeft. Wanneer je de grond voorbereid, zorg er dan voor dat je een beetje compost of ander organisch materiaal mengt om de bollen een gezonde start te geven. Plant je de tulpenbollen of bloembollen in een pot. Zorg dat deze potten dan vlak naast je huis staan tijdens de winter. In de potten komt namelijk veel sneller de vorst doordat deze rondom blootgesteld zijn aan de kou. Hierdoor kunnen de bloembollen bevriezen en zullen ze niet bloeien. Wij je bloembollen online kopen? Bekijk dan de onze pluktuin collectie waar je grote partijen bloembollen kunt kopen en je een ware bloemenzee creëert! 

Zin om te planten? Bekijk hier onze bloembol producten:

Wanneer plant je de tulpenbollen en bloembollen in de tuin?

De beste tijd om de bollen te planten is in de herfst of nazomer. De optimale tijd om de bollen te planten is 10-12 weken voor de eerste vorst. Het is belangrijk om op het weer te letten, zodat u de bollen op het juiste moment in de grond kunt krijgen. Het beste is als de grond temperatuur onder de 10 graden is. Dit is vaak als alle bladeren van de bomen zijn gevallen en het voor langere periode buiten onder de 10 graden is geweest.

Hoe bloembollen planten?

Tulpenbollen en bloembollen moeten minstens 15 centimeter onder het oppervlak worden geplant. Je kunt hiervoor gewoon een schep of een troffel gebruiken om gaten te graven voor de bollen. Je kunt grotere gaten graven van ongeveer 50cm bij 50cm en 15cm diep of allerlei gaten creëren zodat het een wildere bloementuin wordt. Geef je bloemen tuin een leuk effect door verschillende soorten bloembollen en kleuren te mixen en te planten op 1 plek. Zo bloeien sneeuwklokjes en narcissen bijvoorbeeld eerder dan tulpen op pioenrozen. Door alles redelijk dicht bij elkaar te planten geniet je op dezelfde plek van allerlei verschillende bloemen. Let op denk aan hoe groot de bloembollen zullen worden welke boven de grond komen. Hou hier rekening mee met de plant afstand van elkaar. Een pioen kan met gemak 50cm bij 50cm worden plant deze dus niet gezamenlijk in een klein ga met allerlei andere bloembollen. Maak hiervoor grotere gaten of plant ze op verschillende plekken zodat alles gaat bloeien! 

Tips voor de teelt en het onderhoud van tulpenbollen

Als je de tulpenbollen en bloembollen hebt geplant, denk er dan aan dat u ze geen water hoeft te geven. Te veel water geven kan zelfs dodelijk zijn. Om jouw tulpenbollen te onderhouden, wil je onkruid weghouden van de bollen. Onkruid kan de voedingsstoffen van de bollen stelen, waardoor ze afsterven. Je kunt een tuinschep gebruiken om onkruid van de bloembollen te verwijderen. Woon je op een plek langs de kust waar het hard kan vriezen kun je de plek waar je hebt geplant bedekken met stro om ze te beschermen tegen de kou en eventuele sneeuw of vorst die op de bollen valt. Als de tulpenbollen en bloembollen hebben gebloeid kun je de natuur gewoon zijn gang laten gaan. De planten resten van het bloei jaar sterven vanzelf af en de bloembollen zullen het jaar erna weer prachtig bloeien mits je goede bloembollen hebt gekocht en deze op de goede plek hebt gepland!

Tot slot over het planten van bloembollen 

Tulpenbollen en bloembollen planten doe je in de herfst zodat je in de lente geniet van een prachtige bloemenzee. Let op de juiste bloembollen voor in dat seizoen. Voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen hyacinten en sneeuwklokjes plant je in de herfst zodat deze in het voorjaar bloeien. Let op de tussen afstand bij het planten en kijk goed naar een plek waar je tenminste half zon half schaduw hebt. Hou onkruid weg bij de plek waar je hebt geplant en geef als het lang droog is geweest iets water. En vergeet vooral niet te genieten van iedere fase. Van planten tot bloei! Veel plezier. Geen zin om te wachten en nu direct van plukverse bloemen genieten? Geen probleem we helpen graag, je kunt hier bloemen bestellen of kijken naar onze mooie brievenbus cadeautjes of geniet wekelijks van verse bloemen met onze abonnemnt!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4