Gladiolen in de vaas? Hier lees je alles over deze krachtige zwaardbloem de gladiool!

Gladiolen bloemen hier lees je alles over de herkomst en hoe te verzorgen...

 

De gladiool is een razend populaire bloem en vaak de basis van de meest prachtige bloem boeketten. Deze prachtige bloemen komen met een breed scala van kleuren en maten. Ze worden vaak gebruikt als snijbloemen tijdens de zomer, dankzij hun vermogen om warmte en vochtigheid te weerstaan. In deze blog leer je alles wat je moet weten over de herkomst, de beste verzorgingstips voor gladiolen, de geneeskracht van de gladiool, wanneer geef je de trotse zwaardbloem de gladiool en hoe kweek je gladiolen in de tuin. Laten we beginnen!


Gladiolen betekenis en oorsprong

Gladiolen zijn een van de meest prachtige bloemen ter wereld. De oorsprong van deze bloem is een beetje onduidelijk. Er wordt gezegd dat de bloem voor het eerst opdook in het oude Rome. Daar werden ze gebruikt als symbool van kracht en moed. Sommigen beweren dat ze inheems zijn in Afrika, terwijl anderen zeggen dat ze afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied. De waarheid is dat men denkt dat ze uit Azië komen. De naam zelf is terug te voeren op de Latijnse woorden "Gladius" en "Olivum", wat vertaald "Zwaard en Olijf" betekent. Men denkt dat de naam afkomstig is van de vorm van de bloem. Men denkt dat de bloem door de kruisvaarders naar Europa is gebracht.


Hoe verzorg je gladiolen in de vaas?

Het eerste wat je moet weten over de verzorging van deze prachtige bloem is dat het heel weinig moeite kost. Het is namelijk een hele sterke bloem. Hier vindt je de beste gladiolen verzorgingstips van de online bloemist:

  1. zoek een vaas welke de helft van de totale lengte van de bloem is. En ja dit is een hoge bij deze bloem! 
  2. verwijder de onderste bladeren en het eventuele zand gezien ze vaak van buiten komen
  3. snij de onderkant van de gladiolen stelen schuin af
  4. schik ze de gladiolen in de vaas op jouw manier naar keuze
  5. geef ze een prachtige plek in huis en geef ze om de dag vers water
  6. Voila geniet! 

Zorg ervoor dat de plant uit de buurt houdt van bronnen van uitdrogende warmte, zoals een radiator. 

Gladiolen geneeskracht en gezondheidsvoordelen

De voordelen van het kweken van gladiolen zijn legio. Ten eerste is het een  makkelijk soort bloem om te kweken, waardoor het een geweldige optie is voor iedereen die zijn eigen bloemen wil kweken. 

Naast het feit dat ze gemakkelijk te kweken is, heeft deze bloem ook veel voordelen voor de gezondheid. Ze kan nuttig zijn bij de behandeling van angst en stress. Ze heeft ook antibacteriële eigenschappen, waardoor ze nuttig is bij het bestrijden van infecties. Ze kan ook helpen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen.


Tips voor het kweken van gladiolen en de abessijnse gladiool 

Voor iedereen die zijn eigen gladiolen wil kweken, zijn er een paar tips. Ten eerste, zorg ervoor dat je de juiste soort grond hebt. Je moet iets zoeken dat licht, zanderig en goed gedraineerd is. Dit is belangrijk omdat gladiolen van veel water houden. De beste tijd om deze bloemen te kweken is in de zomer. Als je ze in de winter probeert te kweken, zullen de wortels gaan rotten. Wat heel belangrijk is dat de bollen in de volle zon geplant worden. Het is een echte zomerse bloem die van de zon en temperatuur houdt. Als hij te kort zon heeft zal de bloem niet bloeien. De abessijnse gladiool kun je bijna overal planten. Dit is een wat wildere variant en doet het vooral leuk in een mix van bloembollen. Let wel goed op de tussenafstanden zodat de bloemen elkaar niet verdringen en het zonlicht eerlijk verdelen. Plant de bollen ongeveer 15 cm van elkaar en 10cm diep. Tenslotte moet je geduld hebben met de groei van de plant. Het kan tussen de twee en zes weken duren voordat de bollen boven de grond komen. 

Bekijk ook onze pluktuin collectie voor heerlijke pluktuin bloemen

 


Wanneer geef je een gladiool?

De beste tijd om een gladiool te geven is in de zomer. De bloem staat voor trots, moed en overwinning. De romeinen noemde deze power bloem ook wel zwaard bloem. Als je ze bij jou in de vaas zet kun je wel zien waarom. De bloem heeft de krachtige vorm van een zwaard. Wie heeft er in jouw kringen iets overwonnen waar deze zwaard bloem de gladiool bij past? Je kunt de gladiolen bloem hier bestellen


Conclusie

Gladiolen zijn al eeuwenlang een symbool van moed, kracht en schoonheid. Ze zijn een populaire bloem in boeketten, dankzij hun levendige kleuren en lange vaasleven. De beste tijd om gladiolen te kweken is tijdens de zomer wanneer de dagen lang zijn. Je geeft de zwaard bloemen de gladiool bij een trotse overwinning! Wie ga jij verrassen met deze krachtige bloem? 

Vragen naar aanleiden van deze blog over 1 van de artikelen? Stel ze gerust via de chat rechtsonder in op het gele wolkje. 

Have a flowerful day, 

Ton - Team Pluukz

Back to blog