Zonnebloemen herkomst, verzoringstips en geneeskracht. Alles over de zonnebloem vindt je hier...

Zonnebloemen hier alle informatie over herkomst en verzorgingstips

Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en groeien daar al duizenden jaren. Ze gedijen in het hete, droge klimaat van het continent, waardoor ze perfect zijn als aanvulling op gewassen als suikerriet. Het vermogen van zonnebloemen om in zulke barre omstandigheden te groeien, houdt verband met hun indrukwekkende omvang. Ze kunnen tot zes meter hoog worden, waardoor ze meer zonlicht kunnen opvangen dan kleinere planten. Ze zijn een van de meest spectaculaire bloemen die je uit zaden kunt kweken. Hun enorme bloemschermen bloeien met gele bloemblaadjes die in vrijwel elke tuin passen. Behalve dat ze mooi zijn, zijn ze ook heel ongewoon. De meeste bloemen hebben bloemblaadjes die helpen om bestuivers aan te trekken met hun heldere kleuren en geurige aroma's, maar zonnebloemen hebben geen bestuivers nodig omdat ze hun eigen stuifmeel produceren en dat gebruiken als lokstof voor bijen en andere bestuivers!

 

Waar komen zonnebloemen vandaan?

Zonnebloemen stammen af van de Maya's die ze als voedsel verbouwden. Men denkt dat ze werden gebruikt als hoofdvoedsel, vergelijkbaar met maïs, samen met honing en andere voedingsmiddelen voor levensonderhoud. De zaden werden ook voor medicinale doeleinden gebruikt. De Spanjaarden brachten de zonnebloem mee naar Europa toen zij in de jaren 1500 Amerika binnenvielen. Door hun grootte en hun vermogen om op arme grond te groeien, werden ze een populaire sierplant. Deze planten zijn niet verwant aan andere soorten zonnebloemen, maar ze behoren wel allemaal tot het geslacht Helianthus. De meeste mensen zijn bekend met de Afrikaanse variëteiten, die als oliehoudende gewassen worden geteeld.

 

Hoe verzorg je zonnebloemen voor op de vaas?

Zonnebloemen zijn een van de meest veelzijdige bloemen voor vaas arrangementen. Ze kunnen worden gebruikt voor casual boeketten voor rond het huis, tot extravagante huwelijks ontwerpen. Om de bloemen zo lang mogelijk vers te houden, volg je een paar eenvoudige stappen. Zonnebloemen hebben meer water nodig dan de meeste bloemen. Om een boeket er vers uit te laten zien, moet je water blijven geven, vooral als de bloemen in een vaas staan. Voor het beste resultaat moet je proberen de bloemen elke dag water te geven. Als je zonnebloemen in een vaas zet, voeg dan water toe dat een conserveringsmiddel bevat, zoals een paar druppels bloemenvoedsel of suiker, om de bloemen langer vers te houden en verwelking te voorkomen. Verwijder verwelkte bladeren en leeg de vaas om de paar dagen om hem fris te houden.

 

Wanneer geef je een zonnebloem?

De zonnebloem is een van de populairste bloemen voor Moederdag. Hij staat voor bewondering, respect en dankbaarheid voor een vrouw die je leven op een positieve manier heeft beïnvloed. Je kunt zonnebloemen ook geven op Valentijnsdag of op een verjaardag of jubileum. Tijdens de joodse hoogtijdagen Rosj Hasjana en Jom Kipoer worden zonnebloemen cadeau gegeven om de komst van een nieuw jaar aan te geven en de belofte van de lente die komen gaat. In China worden ze op Chinees Nieuwjaar gegeven om het nieuwe jaar met overvloed en voorspoed te verwelkomen. In Mexico worden ze gebruikt als versiering bij de viering van de Dag van de Doden.

 

Geneeskracht van zonnebloemen?

Zonnebloemen hebben veel medicinale toepassingen. De zaden en de olie kunnen worden gebruikt om artritis, allergieën en astma te behandelen. Ze kunnen ook worden gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en hoofdpijn en migraine te voorkomen. Van de bloemen kan thee worden getrokken. Deze thee wordt gebruikt om maagpijn te verzachten en een rustige slaap te bevorderen. De bloemen zijn ook eetbaar en smaken naar artisjokken. Zonnebloemen zijn ook een bron van luteïne. Deze stof kan maculadegeneratie en ouderdomsblindheid voorkomen. Het kan ook uw risico op hartaandoeningen en kanker verminderen.

 

Zonnebloemen planten en verzorgingstips voor het kweken?

Zonnebloemen zijn gemakkelijk te kweken uit zaden en geven de voorkeur aan volle zon. Je kunt ze direct in de grond planten of binnenshuis beginnen en ze na de laatste vorst uitplanten. Ze geven de voorkeur aan goed doorlatende grond met een beetje organisch materiaal. Zonnebloemen zijn erg hoge planten, dus je moet voorzichtig zijn als je ze in de buurt van andere planten kweekt. Ze hebben ook veel water nodig, dus geef ze regelmatig water. Je moet ze ook regelmatig bemesten, vooral als je ze in een container kweekt. Wanneer u zonnebloemen kweekt, moet je rassen kiezen die het best geschikt zijn voor de groeiomstandigheden in jouw gebied. Dwerg Variëteiten kunnen bijvoorbeeld het beste binnenshuis worden gekweekt.

Conclusie

Zonnebloemen zijn een van de meest spectaculaire bloemen die je uit zaden kunt kweken. Hun enorme bloemschermen bloeien met gele bloemblaadjes die in bijna elke tuin passen. Behalve dat ze mooi zijn, zijn ze ook heel bijzonder omdat ze hun eigen stuifmeel produceren en dat gebruiken als lokmiddel voor bijen en andere bestuivers! Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en groeien daar al duizenden jaren. Ze gedijen in het hete, droge klimaat van het continent, waardoor ze een perfecte aanvulling vormen op gewassen als suikerriet. Hun vermogen om in zulke barre omstandigheden te groeien, heeft te maken met hun indrukwekkende omvang. Ze kunnen tot 2 meter hoog worden, waardoor ze meer zonlicht kunnen opvangen dan kleinere planten. Ze zijn een van de meest veelzijdige bloemen voor vaas arrangementen. Ze kunnen worden gebruikt voor casual boeketten voor in huis, tot extravagante bruiloftsarrangementen. Om de bloemen zo lang mogelijk vers te houden, moet je een paar eenvoudige stappen volgen zoals de onderste bladeren te verwijderen en genoeg water geven. Je kunt door Pluukz ook andere bloemen laten bezorgen...

Terug naar blog