Vergeet me nietje, verzorging, herkomst en hoe te kweken

Vergeet me nietje: kweken, herkomst & herkomst

Vergeet mij nietjes plant is een geslacht van ongeveer 100 soorten bloeiende planten in de familie Boraginaceae. Deze planten zijn algemeen bekend als muizen oren, vergeet-mij-nietjes of schorpioen gras vanwege hun kleine buisvormige bloemen met een ongewoon gebogen bloem blad dat lijkt op de staart van een schorpioen. Deze kruidachtige plant heeft kleine, delicate trossen blauwe, paarse of witte bloemen die verschijnen van juni tot september wanneer de zon recht boven hen staat. Hun kleine formaat maakt ze perfect voor rotstuinen en bakken op zonnige plaatsen, zoals De naam komt van de Griekse woorden myein ("vergeten") en oistros ("een giftige slang"), verwijzend naar het idee dat als je vergeet-mij-nietjes ruikt, je je nooit meer iets kunt herinneren dat je bent vergeten; het verwijst ook naar het oude geloof dat als je de zaden eet, je een vriend niet meer kunt herkennen.


Verzorging en kweektips voor vergeet me nietjes planten

Vergeet mij nietjes komen oorspronkelijk uit Europa en Azië, maar zijn op grote schaal geïntroduceerd in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Ze zijn zeer gemakkelijk te kweken, aantrekkelijk voor bijen en vlinders, en hebben een lange bloeiperiode. Ze geven de voorkeur aan volle zon of gedeeltelijke schaduw en vochtige, goed gedraineerde grond. Ze groeien ook goed in potten en bakken! Ze leven relatief lang en zijn gemakkelijk te vermeerderen, met zaden of door wortelstokken te delen. Ze zijn ook goed te stekken en binnen te kweken onder lampen. Voor een lange bloeiperiode kun je verschillende soorten Vergeet mij nietjes in een kleine tuin of grote pot op je terras of patio planten. Vergeet mij nietjes groeien het best in de volle zon in een gematigd klimaat, hoewel hij gedeeltelijke schaduw in warme klimaten goed verdraagt.


Bodem en beste plaats voor in de tuin

Deze planten geven de voorkeur aan rijke, goed gedraineerde grond met een pH van 6,5 - 7,5. Ze kunnen ook in potten in leemgrond worden gekweekt. Gebruik een potgrondmengsel met een hoog gehalte aan organische stof, zoals leem, turf of compost. Vergeet me nietjes kunnen in de grond of in bakken worden gekweekt. Ze worden meestal in de volle zon gekweekt. Ze verdragen droge grond en kunnen worden gekweekt in rotstuinen of als borderplanten. Vergeet me nietjes kan in alle zones als eenjarige of vaste plant worden gekweekt. Je kunt ze als vaste plant kweken in zones 3-7. Ze moeten worden geplant in vochtige, goed gedraineerde grond in volle of gedeeltelijke zon.


Hoe kweek je Vergeet me nietjes?

Plant vergeet me nietjes zaden in het vroege voorjaar of in de late zomer. In koelere klimaten, zaaien in de herfst. De grond moet vochtig gehouden worden. Houd de pH van de grond tussen 6,5 en 7,5. Voor de beste bloei moeten de planten in de volle zon staan. Vergeet me nietjes verdraagt lichte schaduw, maar bloeit minder sterk in de schaduw. Geef de planten tijdens het groeiseizoen regelmatig water en bemest ze om de twee weken met een algemene meststof.


Tips voor de verzorging van vergeet me nietjes 

  • Om te vermeerderen kunt u ook stekken in water wortelen. 
  • Als je vergeet me nietjes uit zaad kweekt, kun je ze afdekken met een papieren handdoek om ze warm en vochtig te houden. 
  • Als u Vergeet me nietjes in uw tuin plant, zorg er dan voor dat de bloemen ongeveer 20cm uit elkaar staan. 
  • Om ervoor te zorgen dat u Vergeet me nietjes zo lang mogelijk meegaat, moet u hem regelmatig snoeien. - 
  • Als u Vergeet me nietjes binnenshuis kweekt, zorg er dan voor dat u haar regelmatig water geeft. 

Vergeet me nietjes en hun geneeskracht

De plant bloeit tot de eerste vorst in gematigde streken. De bladeren en stengels zijn behaard en kunnen worden gebruikt om thee van te zetten. De wortels zijn ook eetbaar. Ze werden traditioneel geroosterd en gegeten als groente. De wortels kunnen ook worden gedroogd en tot poeder vermalen. Het poeder kan worden gebruikt als peperachtige vervanger van nootmuskaat. De bloemen zijn eetbaar en worden, indien gedroogd, gebruikt in thee en om een milde blauwe kleur te maken voor voedsel. Van de bloemen kan een blauwe kleurstof voor kleding worden gemaakt. De plant kan worden gebruikt als kruidenmiddel tegen hoofdpijn, verkoudheid, hoest en andere ademhalings- en cardiovasculaire problemen.


Oorsprong een herkomst de vergeet me nietjes

Vergeet mij nietjes wordt sinds de oudheid gebruikt als medisch kruid en als verfplant. De soorten zijn inheems in Europa, Azië en Noord-Afrika. De soorten zijn overblijvend en worden gekweekt als sierplanten in tuinen. Ze worden ook gekweekt in bakken en als kamerplanten. Het oogsten en verhandelen van vergeet mij nietjes als genees- en sierplant is in sommige streken van de wereld, zoals Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, standaard. Deze bloeiende plant wordt ook gebruikt als kleurstof. De vergeet mij nietjes is nauw verwant aan het vergeet-mij-nietje. Hij is ook nauw verwant aan andere planten met vergelijkbare namen, zoals schorpioen gras, muizenoor kruid en muizenoor vossenstaart. De plant is populair om zijn kleine blauwe of roze bloemen, die lijken op het vergeet-mij-nietje. De bloemen zijn inheems op het noordelijk halfrond. Ze komen vaak in het wild voor. Ze worden ook gekweekt als sierplant.


Vergeet me nietjes samenvatting 

Je kunt de bloemen oogsten zodra ze verschijnen. Je kunt ze ook laten groeien en zichzelf uitzaaien tot nieuwe planten. Oogst de bladeren op elk moment. U kunt ook de wortels en bloemen oogsten voor medicinaal en culinair gebruik. Plant vergeet mij nietjes voor het beste resultaat in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. De grond moet vochtig maar goed gedraineerd blijven. Vergeet mij nietjes kan ook in potten en bakken worden gekweekt. Hij komt oorspronkelijk uit Europa, Azië en Noord-Afrika. De plant is populair om zijn kleine blauwe of roze bloemen, die lijken op het vergeet-mij-nietje. Hij is ook nauw verwant aan andere planten met namen als schorpioen gras, muizenoor kruid en muizenoor vossenstaart.

Plukvers bloembollen en bloemen assortiment van Pluukz

Helemaal geïnspireerd geraakt om in de tuin aan de slag te gaan? Snappen we. We worden er zelf ook blij van. Bekijk ons pluktuin bloembollen assortiment waarmee je een bloemen zee kunt creëren in eigen tuin! Toch liever nu al bloemen in de vaas? Bekijk dan hier onze boeketten, tulpen of complete bloemen collectie hier. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4