Alles over de Philodendron, herkomst en verzorging - Pluukz

Hoe je je Philodendron gelukkig en gezond houdt

 

Als je het geluk hebt een philodendron in je leven te hebben, gefeliciteerd! Deze prachtige planten zijn niet alleen gemakkelijk te verzorgen, maar ze zuiveren ook de lucht en verbeteren je humeur. Met een klein beetje verzorging zal je philodendron nog jaren gedijen. Lees verder om alles te leren wat je moet weten over de verzorging van philodendron.

Philodendron herkomst

De Philodendron is een vaste plant die bloeit in de Araceae (Aronskelk) familie. De Philodendron groeit en is inheems in het Caribisch gebied, Colombia en Venezuela, maar komt nu ook voor in Azië. Er zijn ongeveer 900 soorten ontdekt, waarvan er 10 zijn opgekweekt tot kamerplanten. 

De plant werd ontdekt in 1644, en kreeg zijn naam in 1829. Deze sterke kamerplant is afgeleid van de Griekse taal - 'philo' betekent liefde of genegenheid, terwijl 'dendron' boom betekent. Met andere woorden, Philodendron is een klimplant die graag bomen omhelst.

Philodendron geneeskracht

Philodendrons zijn een van de populairste kamerplanten, en het is gemakkelijk te zien waarom. Deze prachtige kamerplant is gemakkelijk te verzorgen en heeft prachtige, weelderige bladeren die elke ruimte kan opfleuren. Philodendrons zijn echter meer dan alleen een mooi gezicht. Deze planten hebben ook een verrassend scala aan toepassingen en voordelen die kunnen helpen je huis een fijnere plek te maken. 

Lucht zuiveren en een goede nachtrust

Philodendrons hebben een luchtzuiverende werking en kunnen stress verminderen en ons helpen een goede nachtrust te krijgen. Deze plant kan ons zelfs productiever maken en lawaai in huis verminderen. Dus als je op zoek bent naar een plant die meer kan doen dan er alleen maar goed uitzien, dan is een philodendron kamerplant misschien wel de perfecte keuze voor jou.

Philodendron soorten

Philodendrons zijn niet voor niets een van de populairste kamerplanten: ze zijn gemakkelijk te verzorgen en er zijn veel Philodendron soorten. Of je nu een rechtopstaande plant zoekt om je woonkamer wat groener te maken of een hangende Philodendron voor in de vensterbank, er is zeker een soort die perfect bij je past. 

Philodendron soorten staan bekend om hun grote, kleurrijke bladeren, en ze kunnen een paar centimeter tot enkele meters hoog worden. Sommige variëteiten hebben zelfs bonte bladeren met verschillende kleuren aan elke kant. Welke soort Philodendron je ook kiest, je zult jarenlang plezier hebben van zijn tropische schoonheid. Welke twee raden wij aan?

  1. Philodendron atom

De Philodendron Atom is een steeds populairdere keuze voor wie een vleugje tropen in huis wil halen. Ondanks zijn exotische uiterlijk is de plant relatief eenvoudig te verzorgen, waardoor het een goede optie is voor beginners. De Philodendron Atom komt oorspronkelijk uit de jungle van Zuid-Amerika en is pas kortgeleden op de markt gebracht. Hij wordt gekenmerkt door zijn grote, golvende bladeren, die een gevoel van rust geven. De plant staat ook bekend om zijn vermogen de lucht te zuiveren, waardoor hij een gezonde aanvulling is voor elk huis. Met zijn mooie kleuren en weelderige bladeren voegt de Philodendron Atom zeker een vleugje elegantie toe aan elke ruimte.

  1. Philodendron bipinnatifidum

De Philodendron bipinnatifidum is een zeer compacte, niet klimmende Philodendron met decoratieve diep gelobde bladeren. Hij is robuust, met een dichte en bossige groeiwijze, wat leidt tot een volle plant met veel sterke stengels. De Philodendron bipinnatifidum komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar hij als vaste plant in tropische regenwouden groeit. Als kamerplant vult deze gemakkelijk te verzorgen Philodendron gemakkelijk een lege ruimte met zijn tropische uitstraling. De grote bladeren van de Philodendron bipinnatifidum geven deze plant zijn kenmerkende uiterlijk. De bladeren zijn donkergroen en glanzend, met diep gelobde randen.

Philodendron verzorging: hoe haal je het meeste uit je plant?

Natuurlijk wil je het meeste uit je Philodendron halen. Daarom bespreken we hier how je jouw Philodendron het beste kunt verzorgen.

Licht- en temperatuurvereisten

Philodendrons geven de voorkeur aan helder, indirect licht en warme temperaturen. Als je in een bijzonder zonnig klimaat woont, kan het nodig zijn om 's middags wat schaduw aan te brengen om bladverbranding te voorkomen. Vermijd daarbij direct zonlicht. Omgekeerd, als je huis aan de koele kant is, kan een plek bij een verwarming nodig zijn om te voorkomen dat je plant het te koud krijgt.

Een Philodendron plant water geven

De Philodendron plant heeft graag een vochtige grond in verse potgrond, maar niet met teveel water. Geef je plant water als de bovenste centimeter grond droog aanvoelt. Als je je plant te vaak water geeft, gaan de wortels rotten; als je te weinig water geeft, bruine bladeren en gaan ze hangen. Het is belangrijk om een gulden middenweg te vinden bij het bewateren van je philodendron plant.

Bemesten

Philodendron planten moeten tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) elke twee weken bemest worden, en tijdens de rustperiode (herfst en winter) elke maand. Gebruik een uitgebalanceerde meststof die weinig stikstof bevat, zodat je niet te veel bladgroei stimuleert ten koste van de bloei. 

Snoeien  

Philodendron planten kunnen er baat bij hebben om regelmatig gesnoeid te worden. Snoeien stimuleert nieuwe groei, wat meer bloemen en meer bladeren betekent. Om je Philodendron kamerplant te snoeien, snoei je de langbenige stengels terug tot 6 centimeter boven de grondlijn. Je kunt dit het beste in het voorjaar of de zomer doen, wanneer de plant actief groeit.

Veel voorkomende problemen en oplossingen

Als de bladeren van je philodendron geel of bruin worden, komt dat waarschijnlijk door te veel directe blootstelling aan de zon. Verplaats je plant naar een plek met helderder indirect licht en geef minder vaak water (onthoud: philodendrons houden van een droge grond). Als het probleem aanhoudt, kan de gele bladvlekkenziekte de schuldige zijn. Deze schimmelziekte wordt verspreid door besmette potgrond, gereedschap of grond, en helaas is er geen genezing mogelijk. Het beste wat je kunt doen is er vroeg bij zijn en aangetaste bladeren zo snel mogelijk verwijderen.

Ongedierte is een ander veel voorkomend probleem bij philodendrons. Bladluizen, wolluizen, witte vliegen en spint worden allemaal door deze planten aangetrokken. Het goede nieuws is dat er genoeg manieren zijn om op biologische manier van ongedierte af te komen. 

Haal een Philodendron in huis

Met een klein beetje zorg en aandacht zal je Philodendron nog jaren gedijen. Deze prachtige planten zuiveren de lucht, stimuleren je humeur - en ze zijn bijna onmogelijk te doden! Dus waar wacht je nog op? Haal vandaag nog een Philodendron in huis.

Pluuks de online bloemist

Naast dat we graag kennis delen over alle bijzonder bloemen en planten die er zijn. Bezorgen we ook de aller mooi boeket, tulpen en rozen aan huis. Zoek je dus een bloemen cadeau dan zouden we je heel graag helpen aan een plukvers bloemen cadeau. Zoek je een iets kleiner cadeau? Bekijk dan onze brievenbus cadeaus

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4