Alles over de hortensia, hoe en waar plant je een hortensia? Hoe verzorgd je een hortensia??

Hortensia's: De botanische bloem die er het hele jaar door goed uitziet ‍

 

Hortensia's zijn een van de beste bloemen om in uw tuin te kweken. Ze staan bekend om hun levendige bloei, fantastische geur, en interessant gebladerte. Kortom, hortensia's zijn een veelzijdige bloem die het goed doet in bijna elk type huis tuin. Als u erover denkt om ze in uw eigen achtertuin te planten, bekijk dan onze lijst met hortensia feiten hieronder.


Waar komt de hortensia oorspronkelijk vandaan?

Hortensia's komen oorspronkelijk uit Azië, maar ze worden nu in vele delen van de wereld commercieel geteeld. Hortensia's zijn een van de meest populaire bloeiende struiken die in de wereld gekweekt worden. Ze komen voor in een brede waaier van maten, vormen en kleuren. Hun mooie bloemblaadjes, levendige kleur en interessante bloemvorm maken van hortensia's al vele jaren een populaire tuinplant. Hortensia's worden op grote schaal gekweekt in gematigde streken voor hun decoratieve bloemen, die worden geproduceerd in een verscheidenheid van kleuren, waaronder blauw, roze, rood, paars, en wit. Hortensia's zijn de bloemen die er in elk seizoen goed uitzien. In de zomer produceren ze grote, kleurrijke bloemen. Deze planten zijn uitstekende keuzes voor het kweken in de schaduw, omdat ze niet veel licht nodig hebben. Hortensia's kunnen ook overleven in droge grond, dus ze zijn een goede keuze voor gebieden waar de grond zeer langzaam draineert.

 

Hortensia inspiratie


Hoe verzorg ik een hortensia?

Hortensia's zijn gemakkelijk te verzorgen. Volg deze tips om geweldige hortensia's te kweken: - Kies de juiste grond - Hortensia's houden van grond met een pH tussen 6,5 en 7,0. Voeg wat organisch materiaal zoals compost of veenmos toe aan de grond om de pH van de grond te verhogen. Je kunt ook wat kalk toevoegen om de grond zuurder te maken. - Geef ze voldoende water - Geef grondig water, maar laat de grond tussen twee gietbeurten door een beetje uitdrogen. Als uw grond erg zanderig is, wilt u misschien minder vaak water geven zodat het vocht langer blijft hangen. - Eenmaal per jaar bemesten - Gebruik in het vroege voorjaar een meststof die speciaal voor bloeiende planten is bedoeld. Als u zandgrond hebt, gebruik dan een meststof met een hoger fosfaatgehalte. - Plant op een zonnige plek - Hortensia's groeien het best in de volle zon, maar ze kunnen ook in de halfschaduw groeien. Volle zon zal uw hortensia's helpen meer bloemen te laten groeien. - Verwijder ongedierte - Kijk uit naar ongedierte zoals bladluizen of schildluis op uw hortensia's. Je kunt een organisch insecticide gebruiken om van deze plagen af te komen.


Kan een hortensia in de schaduw geplant worden?

Ja, hortensia's kunnen in de schaduw geplant worden. Als je een ruimte hebt die minder dan zes uur zonlicht per dag ontvangt, kun je toch hortensia's kweken. Zoek naar cultivars die specifiek gelabeld zijn voor de schaduw. Deze planten hebben andere groeivormen dan planten die in de volle zon groeien. In de schaduw geteelde hortensia's zullen minder bloemen produceren, en de bloemen kunnen kleiner zijn dan die in de volle zon.


Meer informatie over de maten van hortensia's

Hortensia's zijn meestal verkrijgbaar in drie maten: grootbloemig, decoratief en struikvormig. - Grootbloemige hortensia's worden meestal gekweekt als hoge struiken. Ze hebben grote, opzichtige bloemen die aantrekkelijk zijn in de zomer, maar ze zijn niet zo aantrekkelijk in de winter. - Decoratieve hortensia's zijn kleinere planten met kleinere bloemen. Deze planten worden vaak gebruikt als bodembedekker of in rotstuinen. - Struikhortensia's hebben bloemen van alle groottes. Ze produceren bloemen gedurende het hele groeiseizoen. - Hortensia's kunnen ook worden gekweekt als hortensia bomen. Dit zijn decoratieve struiken die grote, opzichtige bloemen hebben. - Hortensiastruiken zijn laaggroeiende struiken die veel bloemen produceren. Struikhortensia's kunnen groeien in een breed scala van grondsoorten. Ze hebben over het algemeen niet zoveel meststoffen of water nodig als grootbloemige hortensia's.


Wanneer plant je hortensia's?

Hortensia's zijn lang-seizoensplanten, wat betekent dat ze een langere groeiperiode nodig hebben om sterke wortels te ontwikkelen. Daarom plant je ze best in het vroege voorjaar. Deze planten verkiezen een iets koelere grond, zodat je ze vroeger kan planten dan andere tuinplanten. Je kan ze ook later in het seizoen planten, maar hou er dan rekening mee dat de planten minder krachtig kunnen groeien. Merk op dat hortensia's gekweekt uit zaad tot twee jaar nodig kunnen hebben om te bloeien. Als u planten koopt, zouden ze binnen een jaar moeten beginnen te bloeien. Hortensia's worden bij voorkeur geplant in een goed gedraineerde grond. Als uw grond aan de natte kant is, meng er dan wat organisch materiaal doorheen zoals compost of veenmos. Als uw grond erg zanderig is, kunt u wat meststof met een hoger fosfaatgehalte toevoegen om de grond water vast te houden. Kies een plek met veel zonlicht en voldoende ruimte voor de hortensia's om te groeien.


Hoe plant ik een hortensia?

Als je een hortensia struik plant, plant hem dan zo dicht mogelijk bij het midden van het groeiseizoen. Kies een plek met volle zon en vochtige, maar niet zompige grond. Als uw grond erg zanderig is, wilt u misschien wat meststof met een hoger fosfaatgehalte toevoegen. Grootbloemige hortensia's moeten ongeveer een meter uit elkaar worden geplant omdat ze uitgroeien tot grote struiken. Als u meerdere kleine struiken plant, plaats ze dan ongeveer 1 voet uit elkaar. Decoratieve hortensia's kunnen worden geplant in een verscheidenheid van grondsoorten en in veel verschillende maten en vormen. - Hortensia Bomen moeten op een afstand van minstens 1 meter van de dichtstbijzijnde struik of structuur worden geplant. Als u meerdere hortensia's plant, plant ze dan op een afstand van ongeveer 1 meter van elkaar.


Groeiomstandigheden voor hortensia's

Hortensia's worden het liefst geplant in een vochtige, maar goed gedraineerde grond. Als uw grond aan de natte kant is, meng er dan wat organisch materiaal doorheen, zoals compost of veenmos. Als uw grond erg zanderig is, kunt u wat meststof met een hoger fosfaatgehalte toevoegen om de grond te helpen water vast te houden. Hortensia's houden niet van direct zonlicht. Als u in een gebied woont met hete zomers, plant uw hortensia's dan op een plek die wat schaduw krijgt, zoals onder een boom. In gebieden met koelere zomers, kunt u hortensia's in de volle zon laten groeien. Als je kleigrond hebt, voeg dan wat organisch materiaal toe, zoals compost of veenmos. Als je zandgrond hebt, voeg dan wat meststof met een hoger fosfaatgehalte toe om de grond te helpen water vast te houden. - Hortensia's groeien het best in grond die licht zuur is, met een pH tussen 6,5 en 7,0. U kunt de pH van uw grond testen met een kit in uw plaatselijke tuincentrum.


Tips voor de verzorging en groei van hortensia's

Zodra uw hortensia's groeien, moet u een oogje in het zeil houden voor ongedierte. Kijk uit naar bladluizen, wolluizen of schildluizen op je hortensia's. U kunt een organisch insecticide gebruiken om van deze plagen af te geraken. Geef uw hortensia's regelmatig water. Als je zandgrond hebt, kan het zijn dat je vaker water moet geven. Snoei uw hortensia's net voordat ze beginnen te groeien in de lente of net nadat ze uitgebloeid zijn in de herfst. Knip beschadigde of zieke takken af. Snoei alle uit de hand gegroeide takken terug. De stengels van hortensia takken moeten gemakkelijk vast te pakken en af te knippen zijn. Als ze moeilijk te snijden zijn, zijn ze te ver uit de hand gegroeid. Als u uw hortensia's uit zaad kweekt, kunt u ze in de late winter binnenshuis beginnen. Transplant de zaailingen naar uw tuin zodra de grond warm genoeg is. Kies de cultivars die het best bij uw groeiomstandigheden passen. Bijvoorbeeld, 'Endless Summer' groeit goed op zanderige grond en heeft roze bloemen. Annabelle' is een goede variëteit voor zwaardere grondsoorten en geeft roze of blauwe bloemen.

 

 

Soorten Hortensia

Soorten Hortensia

Er zijn ongeveer 100 verschillende soorten hortensia's die in tuinen over de hele wereld worden gekweekt. Ook zijn de hortensia’s er in allerlei verschillende soorten en kleuren. De meest bekende hortensia’s zijn:

  • Boerenhortensia, hydrangea macrophylla
  • Hydrangea aspera 
  • Klimhortensia: Hydrangea anomala
  • Berghortensia
  • Eikenblad hortensia 
  • Pluimhortensia 
  • Boomhortensia 
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4