Petunia plant tips en hoe te zaaien

Hoe kweek en zaai je een Petunia in de tuin?

Petunia is een geslacht van 35 soorten bloeiende planten in de familie Solanaceae, inheems in Zuid-Amerika. De geslachtsnaam is afgeleid van het Latijnse woord petun, dat "tabak" betekent. Petunia's zijn eenjarige of overblijvende planten, met een breed scala aan bloemvormen en kleuren. Het zijn populaire tuinplanten, gekweekt voor hun opzichtige bloemen. Petunia's zijn relatief eenvoudig te kweken, en ze zijn uitstekende perkplanten. In dit artikel geven wij u enkele tips over hoe u Petunia planten in uw tuin kunt kweken.


Hoe plant je Petunia’s in de tuin?

Als je een kas hebt, begin dan met het kweken van de petunia's in de late winter. Anders moet je petunia's in het vroege voorjaar zaaien of planten, zodra de grond bewerkt kan worden na de vorst. Kies een lichte en goed gedraineerde grond, maak een ondiepe geul en leg daar de zaden in, bedekt met een dun laagje grond. Zet de zaden ongeveer 20 cm uit elkaar en besproei het bed met een lichte meststof oplossing. De petunia's ontkiemen na 10 tot 15 dagen, en de zaailingen zijn klaar om te worden uitgeplant als ze twee blaadjes hebben. Als u petunia's buiten plant, zaai ze dan zo vroeg mogelijk en bescherm ze met rijdekens of vliesdoek om vorstschade te voorkomen. Als u petunia's in containers wilt kweken, kies dan voor containers met een diameter van ten minste 20 cm.


Wanneer koop je een petunia?

Als je petunia's uit zaad kweekt, dan moet je de zaden in de late winter of vroege lente kopen. Petunia planten voor de verkoop zijn te vinden bij kwekerijen of tuincentra in het late voorjaar en de vroege zomer. Kies planten die vrij zijn van ongedierte en die gezond uitziende knoppen hebben. Koop petunia's die zijn gemarkeerd als ziektebestendige variëteiten. U kunt uw petunia's ook uit stekken laten groeien. Neem stekken in de late zomer of vroege herfst, wanneer de plant nieuwe groei heeft. 


Plant uw petunia in goed gedraineerde grond

De petunia houdt van een warm, vochtig klimaat; maar je moet wel zorgen voor een goed gedraineerde grond, anders gaat hij rotten. Als je petunia's in de grond kweekt, kies dan een goed gedraineerde, lichte grond met veel organisch materiaal. Als u petunia's in potten kweekt, gebruik dan een lichte, poreuze potgrond. Kies een groeiplaats die elke dag zes of meer uren volle zon krijgt. 

 

Petunia inspiratie Pluukz


Petunia plantenverzorging gaat als volgt

Om de beste petunia's te krijgen, plant u ze in de volle zon en zorgt u voor voldoende water. Voed ze om de twee weken met een uitgebalanceerde vloeibare meststof. Als u petunia's uit zaad kweekt, start ze dan binnenshuis 4 tot 6 weken voor de laatste verwachte vorstdatum. Als u petunia's kweekt uit stekken of scheidingen, start ze dan op hetzelfde moment. Petunia's worden vaak in hanging baskets of containers geteeld. Als u uw petunia's in potten  kweekt, kies dan voor een lichte, poreuze potgrond. 


Is de Petunia winterhard?

Zoals veel eenjarigen zijn petunia's niet in alle klimaten winterhard. Over het algemeen worden petunia's alleen als vorstbestendig beschouwd in warme klimaten. In koudere klimaten zoals in Nederland zullen deze planten de winter niet overleven en moeten ze als eenjarigen worden geplant. Petunia's die worden bestempeld als vorstbestendige variëteiten zullen de winter niet overleven als ze buiten worden gekweekt in gebieden waar het onder de 10 graden celsius wordt of kouder. Petunia's die van stekken zijn gekweekt, zijn vaak beter bestendig tegen de kou dan petunia's die uit zaad zijn gekweekt. U kunt petunia's buitenshuis beschermen tegen vorstschade met een beschermende laag, zoals een lichte mulchlaag of een flinke laag compost of potgrond. Ook kun je de planten bedekken met snoeiresten of bijvoorbeeld coniferen takken. Zorg dat de laag niet te dik is zodat de plant in het voorjaar wel weer licht ontvang waarna hij zal gaan groeien. 


Petunia's zaaien of planten?

Petunia's worden meestal uit zaad gekweekt, maar sommige variëteiten worden ook uit stek gekweekt. Het kweken van petunia's uit zaad is gemakkelijk en niet duur. Je kunt petuniazaad zowel binnen als buiten zaaien. Als je petunia's buiten uit zaad kweekt, moet je de zaden in het vroege voorjaar of de late winter laten groeien. Als u petunia's binnenshuis kweekt, begint u met de zaden in het midden tot het einde van de winter. Als u petunia's buiten uit zaad plant, zaai de zaden dan in het late voorjaar of tijden het begin van de zomer. Zet de zaden ongeveer 20 cm uit elkaar als u ze in rijen plant, en bedek de zaden met 2cm grond. Als u petunia's in potten plant, gebruik dan potten met een diameter van ten minste 20 cm.


Hoe kun je petunia's zaaien?

Zaai petunia's in potten of platte bakken, en bedek de zaden met 2cm grond. Geef de potten water met een lichte meststof oplossing. De petunia's ontkiemen na 10 tot 15 dagen, en de zaailingen zijn klaar om uit te planten als ze twee paar bladeren hebben. Zaai petunia zaadjes direct in de volle grond. Kies een plek met volle zon en een goed gedraineerde bodem. Maak een ondiepe geul en leg de zaden ongeveer 20 cm uit elkaar. Bedek de zaden met 1/8 inch grond. Geef het bedje water met een lichte meststof oplossing.Hangpetunia of petunia voor in een perk?

Petunia's zijn een populaire keuze voor het kweken in hanging baskets, en ze zijn ook uitstekende perkplanten. Hangende petunia's worden vaak gekweekt van stekken die in water worden geworteld. Als je petunia's in een perk kweekt, kies dan een plek die elke dag zes of meer uren volle zon krijgt, en zorg ervoor dat de grond goed kan afvoeren. Hangpetunia’s zijn ook fantastiche bloeiende planten voor in of op een plantenrek. De bloemen groeien namelijk snel en bloeien prachtig mooi. 


Zwarte petunia en alle andere kleuren

Zwarte petunia is een prachtige variëteit die grote, zwarte bloemen produceert. Andere petunia kleuren zijn blauw, rood, roze, oranje en wit. Omdat deze bloemen goed groeien in perken en potten, zijn ze een uitstekende keuze voor op een balkon of patio. Andere petunia planten produceren kleurrijke, gestreepte bloesems. Deze omvatten de hybride gestreepte petunia, die rood en wit gestreepte bloemen produceert, en de sunset petunia, die oranje en rood gestreepte bloemen produceert.


Slotstuk

Petunia's zijn een favoriet eenjarig gewas voor warme, zonnige tuinen. Ze zijn gemakkelijk te kweken, en ze produceren een overvloed aan kleurrijke bloesems. Petunia's zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en kunnen zowel in potten als in de volle grond worden geplant. Als u wat kleur aan uw tuin wilt toevoegen, zijn petunia's een goede keuze. Kies een variëteit die het best bij uw tuin en klimaat past. U kunt ook experimenteren met verschillende kleuren en patronen om uw tuin het hele jaar door een visuele aantrekkingskracht te geven.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4