Droogbloemen zo maak je het zelf! Pluukz de online pluktuin helpt je graag!

Hoe droog je bloemen en welke bloemen kun je drogen?

Een prachtige bos bloemen is op zijn eind. Tijd voor een nieuwe bos? Kan, maar je kunt ze ook drogen. Hoe droog je bloemen en welke bloemen kun je drogen? Pluukz geeft antwoord op deze vragen en vertelt je 5 verschillende manieren om bloemen te drogen.  

Wat zijn droogbloemen?

Voordat we je vertellen hoe je een boeket bloemen of een losse bloem droogt, duiken we eerst dieper in de betekenis van droogbloemen. Droogbloemen zijn natuurlijke, gedroogde decoraties. Dit kunnen dus bloemen zijn, maar bijvoorbeeld ook granen, grassen en dennenappels (al zijn dit natuurlijk geen bloemen). Ga jij bloemen drogen? Dan heb je bloemen die voor een langere tijd houdbaar zijn. Hoelang gedroogde bloemen precies meegaan verschilt per soort, maar over het algemeen gaan droogbloemen minimaal zes maanden mee. Dus, pioenrozen kopen en vervolgens weggooien? Zonde, je kunt ze beter drogen!   

Hoe droog je bloemen? Check deze 5 verschillende manieren

Hoe droog je bloemen precies? Pluukz legt het je uit. Nadat je genoten hebt van een prachtige bos bloemen, blaas je ze nieuw leven in door ze te drogen. Met bloemen drogen creëer je nieuwe decoratie voor in huis die je bijvoorbeeld kunt inlijsten of ophangen. Op deze verschillende manieren kun je bloemen drogen:

1.     Hang ze op

Haal de meeste bladeren weg en maak meerdere kleine bosjes bloemen met elastiekjes. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is ze op een droge, warme plek ondersteboven ophangen. Een geschikte plek om dit te doen is de zolder (waar het donker is). De kleuren van gedroogde bloemen blijven namelijk beter behouden wanneer ze op een donkere plek kunnen drogen. 

2.    Bewaar bloemen in een kartonnen doos

Nog zo’n simpele manier om bloemen te drogen: bewaar ze in een dichte kartonnen doos. De bloemen persen is hiervoor niet nodig, je legt ze gewoon in de doos. Ga je rozen drogen? Geef de rand van de bovenste blaadjes dan een klein beetje gouden verf, hier worden ze nóg mooier van.

3.    Bloemen drogen? Pers ze tussen een boek

Hoe droog je bloemen nog meer? Door ze te persen. Dit is een bekende methode en wordt vaak gebruikt. Pak de bloem(en) erbij en plaats ze tussen wat vloei- of keukenpapier. Vervolgens leg je ze (in het papier of vloei) voorzichtig tussen een dik boek. Let op: gebruik meerdere zware boeken die je erbovenop legt óf zorg ervoor dat je er een zwaar voorwerp op plaatst. Dit zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk vocht uit de bloem trekt, waardoor de bloemen beter drogen.

4.    Bloemen drogen in de oven

Bloemen drogen in de oven, kan dat? Ja, maar wel alleen met een heteluchtoven. Dit is omdat de oven op een lage temperatuur moet staan voor het drogen van de bloemen. Bloemen met veel bloemenblaadjes zijn goed te drogen in deze oven. Het enige wat je nodig hebt is wat gaas waar de stengels van de bloemen doorheen passen. Dit leg je op de ovenplaat en vervolgens zet je de oven op 38 graden en wacht je een paar uur. Check ondertussen steeds even of de bloemen al droog genoeg zijn.

5.    Leg de bloemen in silicagel

Voor deze methode heb je een bak met een laagje silicagel (van ongeveer 5cm) nodig. Je prikt de bloemen in de gel en schept vervolgens meerdere kristallen tussen en rond de bloemen. Tot slot maak je de bak dicht en check je na enkele dagen hoe het drogen van de bloemen gaat.

Spray ze in met haarlak

Heb je haarlak in huis? Spray dan wat van die haarlak over de droogbloemen. Dit heeft eigenlijk dezelfde functie als bij haar: het zorgt ervoor dat de bloemen hun vorm beter behouden en daardoor minder breekbaar zijn.  

Welke bloemen kun je drogen?

Je kunt natuurlijk ook zelf droogbloemen kopen, maar het is veel leuker (en goedkoper) om zelf een droogboeket te maken. Hiervoor moet je wel weten welke bloemen je precies kunt drogen, want helaas: niet alle bloemen zijn geschikt voor drogen. De volgende bloemen kun je wél drogen:

Tulpen kopen om te drogen kun je beter niet doen, want net als bijvoorbeeld narcissen en amaryllissen drogen deze bloemen moeilijk. Check dus van tevoren of het wel mogelijk is om een bloemsoort te drogen. Goeie stel regel hier is dat als de bloemen niet al te sterk zijn ze veel vocht bevatten en dus niet gedroogd kunnen worden. Denk maar na een roos is vrij stevig en een tulp slap. 

We hebben ook heerlijke brievenbus pakketten met droogbloemen. Bekijk ze hier:

Geniet 2x van de bloemen bij Pluukz: eerst vers, dan gedroogd

Dus, hoe droog je bloemen en welke bloemen kun je drogen? Dat weet je nu. Waarom maar één keer van je bloemen genieten als dit ook twee keer kan? Eerst vers in de vaas, daarna als gedroogd decoratiestuk in huis.

Doe jij mee met de trend en ga je ook bloemen drogen? Bestel dan vandaag nog (bijvoorbeeld) een bos verse pioenrozen en droog ze vervolgens op één van de bovenstaande manieren. Vandaag vóór 12:00 besteld bij Pluukz is morgen al vers in de vaas.

Ook is het mogelijk 3 x te genieten van je bloemen. De stap extra kun je bereiken door bloembollen te planten in de tuin. Zo geniet je eerst van een bloemen zee hierna van de bloemen in de vaas en als laatst van de gedroogde versie!

Geen geduld? Herkenbaar haha. Bekijk dan hier onze unieke franse tulpen, roze tulpen of tulpen per post welke vers aan komen en zo in de vaas kunnen! Ook voor een giga boeket kun je bij ons terrecht. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4