Goudsbloem 8 verbazingwekkende voordelen - Pluukz

Goudsbloem: 8 Verbazingwekkende voordelen, herkomst & geneeskracht

Goudsbloemen zijn niet alleen een mooi gezicht! Deze kleine bloemblaadjes herbergen enkele verbazingwekkende eigenschappen die over de hele wereld zijn gebruikt als natuurlijke remedies tegen verschillende huidproblemen, infecties en als ontstekingsremmer. CALENDULA of Goudsbloem is een van de meest heilzame kruiden met talrijke toepassingen, van culinair tot medicinaal. Het is ook algemeen bekend als Goudsbloem, Indian Carpet, Common Alends en Calendula. Bovendien heeft dit kruid een verscheidenheid aan toepassingen waaronder: haarconditioner en haarverf voor blondines; als een gorgeldrank voor keelpijn; als een behandeling voor acne en puistjes; een antisepticum om infectie bij snijwonden te voorkomen; een remedie voor zonnebrand en uitslag; geneest zweren in de mond of maag; en zo veel meer...

OORSPRONG GOUDSBLOEM 

Goudsbloem is een plant uit de familie van de composietenfamilie. De plant wordt al vele eeuwen in allerlei delen van de wereld gekweekt en wordt al even lang in de kruidengeneeskunde gebruikt. De goudsbloem komt oorspronkelijk uit Zuid europa en azië. De bloem wordt veelal in siertuinen gebruikt en natuurlijk is hij bekend van de calendula zalf. De bloem heeft een erg typisch bloembladen vorm. Hij lijkt een beetje op een gerbera. Ronde bloemblaadjes en veel voorkomende tuinplant.

HELENDE GOUDSBLOEM & CALENDULA

De bloemen en bladeren van de goudsbloemplant zijn het deel dat gebruikt wordt in kruidenremedies. Deze zijn uiterst heilzaam voor de huid, en ze zijn ook een grote bron van vitamine C. Calendula wordt gebruikt om verschillende huidaandoeningen te behandelen, zoals psoriasis, uitslag en zonnebrand. Het wordt ook gebruikt voor kleine snijwonden en wonden vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Een van de belangrijkste voordelen van Calendula zijn de ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het een geweldig natuurlijk middel is tegen bepaalde huidaandoeningen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van psoriasis, eczeem en andere huidaandoeningen die worden veroorzaakt door jeuk, irritatie en roodheid. Lees hier alles over de goudsbloemen en de eeuwen oude mythe...

1: Goudsbloem is een rijk antioxidant 

Antioxidanten houden het lichaam gezond door schadelijke vrije radicalen, die schade veroorzaken aan cellen en leiden tot verschillende ziekten zoals hartziekten, kanker en diabetes, uit de weg te ruimen. Goudsbloem is rijk aan bètacaroteen en vitamine C, twee belangrijke antioxidanten die de genezing bevorderen en de huid jong houden. Goudsbloem wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten en het vermogen om de celregeneratie te bevorderen. U kunt goudsbloem ook alleen gebruiken om de voordelen van antioxidanten te krijgen.

2: CALENDULA IS EEN ONTSTEKINGSREMMER

Als het lichaam gewond raakt, produceert het kleine hoeveelheden zwelling en roodheid als natuurlijke reactie om de wond te genezen. Als u een allergie, infectie of een ander probleem hebt, kunt u een overmatige hoeveelheid zwelling en roodheid hebben die ongemak of pijn kan veroorzaken. Calendula kan in deze situaties rechtstreeks op de huid worden aangebracht om de zwelling en roodheid te verminderen, waardoor de genezing wordt vergemakkelijkt. Het kan ook worden gebruikt bij verschillende huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en dermatitis die een overmaat aan roodheid en zwelling veroorzaken. Dit kruid staat al eeuwenlang bekend om zijn ontstekingsremmende en helende eigenschappen, en de meeste mensen zijn nu bekend met calendula als natuurlijke behandeling.

3: GOUDSBLOEM IS EEN NATUURLIJK ANTIBIOTICUM

Goudsbloem is een natuurlijk antibioticum, wat betekent dat het schadelijke bacteriën kan bestrijden en infecties kan behandelen. Het wordt vaak gebruikt om zweren in de mond of maag te behandelen en is ook een geweldige behandeling voor acne en puistjes, omdat het de bacteriën kan doden die deze problemen veroorzaken. Wanneer je een infectie hebt, is een van de beste manieren om er vanaf te komen het gebruik van een natuurlijk antibioticum. Goudsbloem bevat thymol, carvacrol en eugenol, natuurlijke antibiotica die infecties zoals zweren en acne kunnen bestrijden.

4: GOUDSBLOEM HELPT DE HUID GENEZEN EN HERSTELLEN

Goudsbloem bevat veel vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor de gezondheid van de huid. Het is rijk aan vitamine A, B-complex vitaminen, vitamine C, calcium, ijzer, kalium, magnesium en caroteen. Goudsbloem kan worden gebruikt om wonden te genezen en nieuwe huidgroei te bevorderen. Dit kruid kan ook op de huid worden aangebracht om andere huidproblemen zoals zonnebrand, rimpels en acne te voorkomen. Het kan ook helpen om de huid lichter te maken en acne littekens te verminderen.

Goudsbloem en calendula soorten en weetjes - Pluukz

5: ANDERE VOORDELEN VAN GOUDSBLOEM

- Goudsbloem kan ook worden gebruikt als een natuurlijke haarconditioner en haarverf voor blondines. Het kan ook worden gebruikt om grijs haar te verwijderen. - Goudsbloem kan ook worden gebruikt als een natuurlijk insectenwerend middel om insecten weg te houden zoals muggen, teken, mieren en bijen. - Goudsbloem kan worden gebruikt als natuurlijke behandeling van maagzweren en darmwormen. - Goudsbloem kan ook worden gebruikt als een natuurlijke behandeling voor angst.

6: HOE GEBRUIK JE GOUDSBLOEM of calendula VOOR BOVENSTAANDE VOORDELEN?

Bij huidaandoeningen, zweren en zonnebrand kun je calendulacrème of goudsbloemcrème aanbrengen of je kunt ook verse goudsbloemblaadjes op de huid smeren. Voor wonden, zweren en acne kunt u een mengsel van goudsbloem- en neembladeren gebruiken. Voor het haar kunt u essentiële goudsbloemolie gebruiken, maar u kunt ook verse goudsbloembladeren op de haarwortels en de hoofdhuid aanbrengen. Om insecten te weren kunt u een mengsel van verse goudsbloem- en neembladeren gebruiken. 

7: Ontdek de goudsbloem mythe

Er is een andere mythe over de goudsbloem welke ons verteld over het verhaal van Aphrodite. Toen haar Adonis stierf en zij begon te huilen verteld de mythe dat uit haar tranen de goudsbloemen tevoorschijn kwamen... IN het christendom is de goudbloem gelinkt aan Maria. Tijdens de middeleeuwen werd de goudsbloem vaak gekoppeld aan Maria en aan iets dat moois was. Vandaar dat de goudsbloem ook wel de naam 'Mariagold" draagt.

8: CONCLUSIE

Goudsbloem is een mooi en eenvoudig kruid dat op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. Het is een veel voorkomend ingrediënt in veel kruidenremedies en kan worden gebruikt voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen en infecties. Het kan ook worden gebruikt om insecten af te weren en weg te houden, en het kan ook worden gebruikt op het haar als een natuurlijke conditioner en kleurstof. Als u natuurlijke remedies wilt proberen, is goudsbloem een geweldige plek om te beginnen.

calendula of Goudsbloem voordelen - Pluukz

 

Bekende soorten en zaaien van de Goudsbloem en calendula

En veel voorkomende soort is de goudsbloem calendula officinalis. Als je deze oranje bloemen ziet herken je ze waarschijnlijk gelijk. Verder is de goudsbloem er in de kleuren oranje en geel. Wanneer goudsbloem zaaien? De goudsbloem zaaien doe je in maart of april. Het is een eenjarige bloem of eenjarige plant welke het beste op een voedzame grond groeit. De goudsbloem herken je aan de gele or oranje bloemen. Hij is rond van vorm. De goudsbloem calendula officinalis is 1 van de meeste bekende en is oranje van kleur. De plant groeit 1 jaar in de tuin en het liefst in de volle zon. De bloem heeft veel zonlicht nodig dus plant hem op een plek waar hij zijn bloem in de zon richten kan. Planten kan op een plek in de tuin met voedzame grond tussen de andere planten. Of plant hem in een bloembak. Hij kan het beste in het voorjaar gezaaid worden met goede zaadjes natuurlijk. In plaats van in het voorjaar buiten uitzaaien kun je er ook voor kiezen ze op te planten in kiembakjes zodat de kans van bloeien in de tuin het allergrootste is. De bloemen groeien op het liefst op rijke soorten grond of in een grote bloembak met potgrond. De botanische naam van de goudsbloem is de calendula! De bloemen hebben niet veel verzorging nodig. Wist je dat de bloemen ook gebruikt kunnen worden om thee van te maken? De goudsbloemen thee stimuleert de gal en lever. Zo is de bloem dus multi functioneel en rijk aan vele geneeskrachten!

Pluukz bloemen weetjes bibliotheek 

 Bij Pluukz de online pluktuin vinden we het fantastich om oude bloemen weetjes weer top of mind te maken. Bloemen hebben ontzettend veel geneeskracht en helpen bij allerlei kwalen. Naast dat deze kennis graag delen helpen we je ook graag aan plukverse bloemen. Onze bloemen bezorgen een verhaal. Het verhaal van een glimlach of boodschap welke je niet in persoon kan brengen. Kies uit de meest plukverse tulpen, prachtige pioenrozen of laat een boeket bezorgen. Toch liever een klein cadeau? Bekijk dan ons brievenbus bloemen cadeaus, plant zelf in de tuin uit onze bloembollen collectie of laat bestel bloemen met ons bloemen abonnement!  

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4