Gladiolen verzorginstips voor in de vaas? Hier lees je alles over deze krachtige zwaardbloem de gladiool!

Gladiolen bloemen, herkomst en 5 verzorgingstips voor de gladiool

 

De gladiool is een razend populaire bloem en vaak de basis van de meest prachtige bloem boeketten. Deze prachtige grootbloemige gladiolen komen met een breed scala van kleuren en maten. Ze worden vaak gebruikt als snijbloemen tijdens de zomer, dankzij hun vermogen om warmte en vochtigheid te weerstaan. In deze blog leer je alles wat je moet weten over de herkomst, de beste verzorgingstips voor gladiolen, de geneeskracht van de gladiool, wanneer geef je de trotse zwaardbloem de gladiool en hoe kweek je gladiolen in de tuin. Laten we beginnen!

GLADIOLEN BETEKENIS EN OORSPRONG

Gladiolen zijn een van de meest prachtige grootbloemige gladiolen ter wereld. De oorsprong van deze bloem is een beetje onduidelijk van deze grote bloemen. Er wordt gezegd dat de bloem voor het eerst opdook in het oude Rome. Daar werden de grootbloemige gladiolen gebruikt als symbool van kracht en moed. Sommigen beweren dat ze inheems zijn in Afrika, terwijl anderen zeggen dat ze afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied. De waarheid is dat men denkt dat ze uit Azië komen. De naam zelf is terug te voeren op de Latijnse woorden "Gladius" en "Olivum", wat vertaald "Zwaard en Olijf" betekent. Men denkt dat de naam afkomstig is van de vorm van de bloem. Men denkt dat de bloem door de kruisvaarders naar Europa is gebracht. Kun je niet meer wachten en op zoek naar goedkope bloemen? Bekijk dan deze collectie.

5 GLADIOLEN VERZORGINGSTIPS VOOR IN DE VAAS:

Het eerste wat je moet weten over de verzorging van de prachtige gladiolen bloem is dat het heel weinig moeite kost. Het is namelijk een hele sterke bloem. Hier vindt je de beste gladiolen verzorgingstips van de online bloemist:

  1. Zoek een vaas welke de helft van de totale lengte van de bloem is. En ja dit is een hoge bij deze bloem! 

  2. verwijder de onderste bladeren en het eventuele zand gezien ze vaak van buiten komen

  3. Snij de onderkant van de gladiolen stelen schuin af

  4. Schik ze de gladiolen in de vaas op jouw manier naar keuze

  5. Geef ze een prachtige plek in huis en geef ze om de dag vers water

  6. Voila geniet! 

Zorg ervoor dat de plant uit de buurt houdt van bronnen van uitdrogende warmte, zoals een radiator. 

GLADIOLEN GENEESKRACHT EN GEZONDHEIDSVOORDELEN

De voordelen van het kweken van gladiolen planten zijn legio. Ten eerste is het een  makkelijk soort bloem om te kweken, waardoor het een geweldige optie is voor iedereen die zijn eigen bloemen wil kweken. 

Naast het feit dat ze gemakkelijk te kweken is, hebben de prachtige bloemen ook veel voordelen voor de gezondheid. Ze kan nuttig zijn bij de behandeling van angst en stress. Ze heeft ook antibacteriële eigenschappen, waardoor ze nuttig is bij het bestrijden van infecties. Ze kan ook helpen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Verder zijn er ook gladiolen verkrijgbaar met tweekleurige bloemen.

TIPS VOOR HET KWEKEN VAN GLADIOLEN EN DE ABESSIJNSE GLADIOOL 

Voor iedereen die zijn eigen gladiolen wil kweken, zijn er een paar tips. Ten eerste, zorg ervoor dat je de juiste soort grond hebt. Je moet iets zoeken dat licht, zanderig en goed gedraineerd is. Dit is belangrijk omdat gladiolen van veel water houden. De beste tijd om deze bloemen te kweken is in de zomer. Als je ze in de winter probeert te kweken, zullen de wortels gaan rotten. Wat heel belangrijk is dat de bollen in de volle zon geplant worden. Het is een echte zomerse bloem die van de zon en temperatuur houdt. Als hij te kort zon heeft zal de bloem niet bloeien. De gladiolen hebben prachtige zwaardvormige bladeren. De abessijnse gladiool kun je bijna overal planten. Dit is een wat wildere variant en doet het vooral leuk in een mix van bloembollen. Let wel goed op de tussenafstanden zodat de bloemen elkaar niet verdringen en het zonlicht eerlijk verdelen. Plant de bollen ongeveer 15 cm van elkaar en 10cm diep. Tenslotte moet je geduld hebben met de groei van de plant. Het kan tussen de twee en zes weken duren voordat de bollen boven de volle grond komen. Let op dat je de gladiolen naast vaste planten plant en op een goed gedraineerde grond. Het plangen van gladiolen doe je het voorjaar in de maand april als de nachtvorst uit de grond is. De nieuwe planten zullen in bloei komen in de zomer. Ze zijn er in de kleuren roze, paars, wit, geel, rood. De bollen hebben vaak prachtige kleuren en worden veelal gebruikt in een boeket. Het zijn dus echter zomerbollen en de knollen zijn niet winterhard. De snijbloem wordt in de herfst geoogst.

Bekijk ook eens onze heerlijke pluktuin bloemen

WANNEER GEEF JE EEN GLADIOOL?

De beste tijd om een gladiool te geven is in de zomer. De prima snijbloemen staan voor trots, moed en overwinning. De Romeinen noemde deze power bloem dan ook wel zwaard bloem. Als je ze bij jou in de vaas zet kun je wel zien waarom. De bloem heeft de krachtige vorm van een zwaard. Wie heeft er in jouw kringen iets overwonnen waar deze zwaard bloem de gladiool bij past? Je kunt een boeket bloemen hier bestellen. De snijbloem is ook ideaal en kan geplant worden in een border.

Gladiolen tot slot

De Gladiolen knollen zijn al eeuwenlang een symbool van moed, kracht en schoonheid. Ze zijn een populaire bloem in boeketten, dankzij hun levendige kleuren en lange vaasleven. De beste tijd om gladiolen te kweken is tijdens de zomer wanneer de dagen lang zijn. Je geeft de zwaard bloemen de gladiool bij een trotse overwinning! Wie ga jij verrassen met deze krachtige bloem? 


Have a flowerful day, 

Ton - Team Pluukz

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4