De ultieme gids voor het kopen en kweken van pioenen!

De ultieme gids voor het kopen en kweken van pioenen!

De ultieme gids voor het kopen en kweken van pioenen


Pioenen zijn prachtige, tere bloemen die in verschillende klimaten en onder verschillende omstandigheden kunnen worden gekweekt. Door hun kwetsbaarheid en schoonheid maakt deze bloem juist zo'n gewilde tuinbloem. Pioenrozen laten bezorgen kan in Nederland van mei tot en met juni. Pioenrozen kweken is een uitdaging, en het kiezen van de juiste variëteit kan verwarrend zijn. Om je op weg te helpen met het kweken van pioenen, volgen hier enkele nuttige tips voor het planten, kweken en verzorgen van pioenen in huis.


Tips voor het planten van pioenen

Bij het planten van pioenrozen is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen en een goede variëteit van plant. Het eerste wat je in gedachten moet houden is dat pioenen zich goed voeden. Je zult een plek moeten kiezen met goed gedraineerde grond die rijk is aan voedingsstoffen. Pioenen houden van volle zon als ze buiten worden geteeld. Als je een schaduwrijke tuin hebt, probeer ze dan in potten te kweken. Als je pioenen in een pot kweekt, zorg er dan voor dat de pot voldoende drainage gaten heeft. Pioenen doen het goed in matig rijke grond met een goede drainage. Grond die te lang in het water staat zal wortelrot veroorzaken en de groei van de pioenen belemmeren. Als je zandgrond hebt, voeg dan wat organisch materiaal toe zoals compost of mest om de textuur en voedingsstoffen te verbeteren.


Waar pioenen telen

Pioenen gedijen in koude klimaten met lange winters, maar ze kunnen ook in andere gebieden worden geteeld. De truc is om ervoor te zorgen dat ze elk jaar genoeg koeluren krijgen om ze in slaapstand te zetten. Als je in een warm klimaat woont en pioenen wilt kweken, kunt u dit ook binnen doen. Let dan wel op dat deze dan voor een periode van 3 a 4 maanden op een plek moeten staan bij 0 graden. Gaat dit niet lukken is de kans groot dat de pioenrozen niet meer gaan bloeien het jaar hierna. Welk type pioenroos te kweken

Wanneer je beslist welk type pioenroos je wilt kweken, moet je rekening houden met het klimaat, de groeiomstandigheden en de kleur en bloemvorm van de pioenroos. Pioenen in boomvorm zijn groter dan pioenen in kruidvorm. De boomvormige pioenroos heeft grotere bloemen en groeien als bomen. Deze pioenen hebben een lange geschiedenis van medicinaal gebruik in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Sommige variëteiten van kruidachtige pioenen hebben dubbele bloemen. Dit zijn bloemen met dubbel zo veel bloemblaadjes dan de normale pioenrozen. Wij hebben unieke pioenrozen in een magische mix of per kleur. Voor welk boeket ga jij?


Bodemomstandigheden voor pioenen

De bodem is het belangrijkste element bij het kweken van pioenen, en het bepaalt hoe succesvol jouw plantervaring zal zijn. Er zijn twee hoofdopties bij het kiezen van grond: potgrond of grond uit je eigen tuin. Pioenen worden vaak in potten geteeld, je kan speciale potgrond voor pioenen gebruiken met een hoge opdikking en waterretentie. Hierdoor blijft de grond te allen tijde vochtig. Als je pioenen in de tuin plant, heb je een goed gedraineerde grond nodig die rijk is aan voedingsstoffen. Voor zandgrond kan je compost en mest toevoegen om de vruchtbaarheid te verhogen en een goede textuur te creëren voor de pioenen om in te groeien. Bij kleigrond kan je wat zand toevoegen om de drainage te bevorderen.


Tips voor verzorging bij het kweken van pioenen

Wanneer je pioenen kweekt, moet je waakzaam zijn en de bloesems beschermen tegen ongedierte. Bladluizen zijn een van de grootste bedreigingen voor pioenen. Kruidachtige pioenen moeten na de bloei worden teruggesnoeid om nieuwe groei te bevorderen. Als ze niet worden teruggesnoeid, zullen ze afsterven zodra het koude weer begint. Pioenen van bomen hoeven niet gesnoeid te worden, maar ze zullen in de loop der jaren wel groot en hoog worden. Als je ze beheersbaar wilt houden, zal je  deze regelmatig moeten snoeien in de herfstperiode. Pioenen dienen op een zonnige plaats geplant te worden. Als je ze in potten kweekt, zorg er dan voor dat ze een goede drainage hebben.


Conclusie

Het kweken van pioenen kan een geweldige leuke ervaring zijn, maar ook een mooie aanwinst voor de tuin. Pioenen zijn prachtige planten die heerlijk geuren en lang meegaan. Ze zien er geweldig uit in bloemstukken en kunnen worden gebruikt in boeketten. Pioenen kunnen in potten of in de volle grond worden gekweekt en zijn relatief gemakkelijk te verzorgen. Ze hebben veel zon, water en meststoffen nodig. Pioenen zijn een prachtige keuze als tuinbloem en kunnen in de meeste klimaten worden geteeld! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4