Dahlia - lees hier alles over deze prachtige bloem!

Dahlia - De bloem die niet te verslaan is

In de 20e eeuw werd de dahlia een favoriete bloem van bloemisten en hoveniers. De opvallende bloemen vallen op door hun verscheidenheid aan vormen en maten, schitterende kleuren en het gemak waarmee men ze kan kweken. Elke tuinier die graag bloemen kweekt, heeft waarschijnlijk wel eens van de dahlia gehoord. Het is een favoriet onder zowel professionele als amateur kwekers omdat het gemakkelijk groeit in elke grondsoort, resistent is tegen plagen en opvallende bloemen produceert die nog weken blijven nadat ze van de plant zijn afgesneden. De eerste dahlia's werden in Peru gevonden tijdens een expeditie om nieuwe voedselbronnen te vinden. Deze knollen werden niet alleen gebruikt als voedingsbron, maar werden ook gedragen als versiering bij rituelen. Deze verschillende toepassingen leidden ertoe dat ze werden opgenomen in verschillende culturen, zoals die in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Rusland. Het duurde echter tot 1837 voordat men begon met experimenten om ze als sierplanten te gebruiken.


Wat maakt de dahlia zo geliefd bij tuiniers?

Hoewel de dahlia voor het eerst bij het publiek werd geïntroduceerd als voedselbron, waren ze zo populair bij tuiniers dat ze al snel als sierplant werden gekweekt. Het is gemakkelijk te zien waarom als je naar hun indrukwekkende statistieken kijkt. Deze bloeiende plant groeit in bijna elke grondsoort, ook in zware klei. Hij kan zelfs gedijen in arme grond als hij extra voedingsstoffen krijgt toegediend. Het is ook een zeer onderhoudsvriendelijke plant die niet veel water nodig heeft. Je kunt hem als eenjarige in de zomer kweken of in containers en hem in de wintermaanden binnen houden. Hij is gemakkelijk te vermeerderen, dus u kunt uw dahlia planten tijdens het groeiseizoen zelfs splitsen om er meer te maken. Dahlia's zijn verkrijgbaar in een breed scala van levendige kleuren, waaronder rood, paars, roze, oranje en geel. Ze hebben ook een verscheidenheid aan vormen, zoals bloemen met gerimpelde bloemblaadjes of bloemen die buisvormig zijn.

Dahlia laten bezorgen?

Wij bezorgen maar al te graag plukverse bloemen! 

Hier onze prachtige Dahlia boeket mix en en roze Dahlia boeket

 

Dahlia's laten bezorgen? Bestel ze plukvers en snel bij de online pluktuin Pluukz!

Hoe ziet de dahlia eruit?

De dahlia is een knolgewas dat oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika komt. Het is een tweejarige plant, maar in gematigde streken wordt hij als eenjarige geteeld. Dahlia's produceren in de zomer bloemknoppen, die in de grond blijven tot het volgende seizoen, wanneer ze zullen uitgroeien tot bloeiende planten. De knollen kunnen als knolgewas worden gegeten, gebakken, gekookt of gefrituurd. De eetbare knollen waren waarschijnlijk de eerste dahlia planten die verschenen. Het centrum van de dahlia is donker en de buitenkant is lichter of gestreept. Dahliabloemen zijn er in veel verschillende kleuren, waaronder blauw, paars, rood, roze, oranje, geel en wit. Ze kunnen effen zijn of een gestreept of gevlekt patroon hebben. De bloemen kunnen enkel of dubbel zijn en ze kunnen in trossen of alleen groeien. Ze kunnen een doorsnede van 60 cm (24 inch) bereiken. Dahlia's worden vaak gekweekt vanwege hun opvallende, ongewone uiterlijk.


Dahlia bloem kleuren

Paars: Paarse dahlia's zijn een meer vorstelijke keuze voor boeketten, en je zult ze veel gebruikt vinden voor bruiloften. Paarse dahlia's zijn er in een groot aantal tinten, van koninklijk paars tot schemerig lavendel. Paarse dahlia's zijn het hele jaar door een zeer populaire keuze voor boeketten. 

Rood: Rode dahlia's zijn een klassieke keuze voor boeketten, en ze zijn te vinden in veel verschillende soorten. Rode dahlia's kunnen delicaat rozerood of vurig oranje rood zijn, en ze zijn het hele jaar door een populaire keuze. 

Roze: Roze dahlia's zijn een zeer delicate keuze die je kunt vinden in een breed scala aan tinten, van zachtroze tot fel fuchsia roze. Roze dahlia's zijn erg populair voor allerlei gelegenheden, en zijn te vinden in veel verschillende variëteiten. - Oranje: Oranje dahlia's zijn een heldere en gedurfde keuze voor boeketten, en je vindt er veel verschillende soorten oranje dahlia's. Oranje dahlia's zijn er in veel verschillende tinten, van vurig oranje tot meer gedempt crèmekleurig oranje. 

Geel: Gele dahlia's zijn een klassieke boeket keuze, en je vindt veel verschillende soorten gele dahlia's. Gele dahlia's kunnen variëren van crème geel tot bijna goudgeel. Gele dahlia's zijn een populaire keuze voor veel verschillende gelegenheden.  

Wit: Witte dahlia's zijn een klassieke boeket keuze, en je vindt veel verschillende soorten witte dahlia's. Witte dahlia's kunnen variëren van delicaat crèmewit tot streng wit dat bijna grijs lijkt. Witte dahlia's zijn een populaire keuze voor allerlei gelegenheden.


Hoe moet je dahlia's verzorgen?

Dahlia's geven de voorkeur aan een lichte, zanderige grond met een pH tussen 6,0 en 7,0. Ze hebben ook veel organisch materiaal nodig. Sommige tuiniers maken hun eigen meststof door compost, dierlijke mest en sommige mestkorrels te mengen. De grond moet vochtig, maar niet nat zijn. Dahlia's verdragen zeer goed droge grond als ze eenmaal gevestigd zijn. Geef één keer per week diep water, tenzij het regent. Vermeerder dahlia's door ze te verdelen als ze in rust zijn. Meestal zal dit in de herfst zijn wanneer de planten koelere temperaturen ervaren. Zet dahlia's 18 tot 24 centimeter uit elkaar.


Voordelen van het kweken van dahlia's.

Dahlia's zijn uitstekende snijbloemen, omdat ze lang meegaan. Ze zijn een geweldige manier om uw huis op te fleuren of om cadeau te geven. Goed voor bijen. Dahlia's zijn een goede bron van nectar en stuifmeel voor bijen, wat belangrijk is voor de bestuiving. Goed voor de bodem. Dahlia Wortels breken de bodem af, wat andere planten in de omgeving ten goede komt. De bloemen laten ook voedingsstoffen in de grond vallen. Dahlia's blijven lang goed als ze eenmaal van de plant zijn afgesneden, waardoor ze zeer geschikt zijn als pronkstuk.


Problemen bij het kweken van dahlia's

Bloesemrot wordt veroorzaakt door een gebrek aan calcium in de grond. Het resulteert in bruine vlekken die op rotting lijken aan het uiteinde van de vrucht of bloem. Insecten - Dahlia's zijn gevoelig voor verschillende plagen, waaronder Mexicaanse bonenkevers, wortelluizen en stengelboorders. Zorg voor een goede biodiversiteit in de tuin of op de plek waar je de Dahlia’s plant. Hierdoor zullen de insecten en flora en fauna elkaar in balans houden waardoor er geen plaag zal ontstaan. 


Kan een dahlia in de volle zon?

Dahlia's kunnen in de volle zon of gedeeltelijke schaduw groeien. Als u uw dahlia's in de volle zon plant, zorg er dan voor dat ze voldoende water krijgen. Als ze te droog worden, zullen de bladeren verwelken en zullen ze minder goed groeien. Kiest u ervoor om uw dahlia's in de halfschaduw te planten, dan worden ze wat groter en hebben ze minder water nodig. U zult echter ook minder bloemen krijgen. Dahlia's groeien het best in de volle zon als ze als eenjarige worden gekweekt. Als vaste plant kunnen dahlia's wel wat schaduw verdragen, maar worden ze groter in de volle zon.

Dahlia’s zijn prachtige bloemen voor in de vaas en tuin!

Dahlia's zijn ideaal voor elke tuinier die kleur in zijn tuin wil brengen. Ze zijn gemakkelijk te kweken en vragen niet veel aandacht als ze eenmaal gevestigd zijn. Of u dahlia's nu in de volle grond of in bakken kweekt, ze zullen uw tuin opfleuren met hun prachtige bloemen. Het enige wat u nog moet beslissen, is welk type u wilt kweken. Nu u weet wat dahlia's zijn en wat ze voor uw tuin kunnen betekenen, kunt u de voor u geschikte soort uitzoeken. Vanaf dat moment kunt u er zeker van zijn dat u uw omgeving kunt versieren met deze prachtige bloemen.

Andere bloemen versturen?

Wij bezorgen bloemen deze bloemen vers van de kweker:

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4