Chrysant herkomst, snoeien en tips - Pluukz

Chrysant: herkomst, snoeien, oorsprong en meer

De Chrysant is een prachtige bloeiende planten, afkomstig uit Azië en China. Er zijn meer dan 300 verschillende soorten chrysanten. Hiervan is de gele chrysant de bekendste. Andere veel voorkomende soorten zijn paars, wit en rood. Chrysanten worden ook wel "mums" of "mosappels" genoemd. Dit komt omdat ze lijken op een tros mos of een kleine appel met groene bladeren en kleine rode appeltjes erop. In Japan is thee van de chrysant heel populair. De plant heeft vele toepassingen buiten de tuinbouw. Ook is hij te vinden in vele huismiddeltjes tegen allergieën, verkoudheid en griep. Hier zijn lees je alles over de rijke geschiedenis van de vaste plant de chrysant. Zoals herkomst, kleuren, snoeien en waarom deze bloem zo bekend is.

Chrysant komt oorspronkelijk

De chrysant werd meer dan 3000 jaar geleden voor het eerst gecultiveerd door de Chinezen. De naam van de chrysant komt oorspronkelijk van de Griekse godin van bloemen en tuinen. De naam werd voor het eerst ontdekt in een Chinees boek uit 989 na Christus. Omdat men dacht dat de plant medicinale waarde had. Gaven de Chinezen haar de naam "bloem der jeugd" en "kruid van goud". Ze gebruikten de chrysant om tempelpriesters en ouderen te behandelen.

Chrysant staat bekend om zijn:

Deze planten staan bekend om hun prachtige bloei. Ze komen in verschillende kleuren voor. De meest bekend zijn geel, roze, rood, wit en paars. Naast hun esthetische waarde staat de chrysant ook bekend om hun sterke geur en lange bloeiperiode. De Chrysant is een vaste plant. Ook wordt er vaak genoten van de chrysant als snijbloem. De chrysant is mede zo populair doordat deze wel tot zes weken houdbaar is. Hierdoor wordt hij ook vaak gebruikt als seizoensdecoratie en favoriet in ieder boeket. En natuurlijk omdat het een kleurrijke herfstbloeier is.

De Chrysant snoeien doe je zo

Sommige tuiniers kiezen ervoor om de chrysant te snoeien, maar anderen doen dat niet. Het snoeien van deze bloemen kan nieuwe groei stimuleren en de plant helpen gezond te blijven. Wij zelf zijn meer van de natuur zijn gang laten gaan en snoeien daarom liever niet of nauwlijks. Om chrysanten te snoeien heb je een scherpe snoeischaar nodig en een emmer om de bloemen in te doen. Zorg dat de chrysant op een vorstvrije plek komt te staan. Voor wat betreft het snoeien knip je alleen de uitgebloeide bloemen uit de chrysant. Zo zorg je dat hij weer nieuwe bloemen en nieuwe knoppen gaat produceren waardoor je er langer van kunt genieten van de vaste plant!

Bloeitijd chrysant

In de meeste gematigde klimaten kunnen chrysanten als vaste planten worden geteeld. Vaak wordt in het voorjaar binnen begonnen en in de vroege zomer buiten uitgeplant. De bloeitijd is van de vroege herfst tot de late winter en kan zeer lang zijn. De chrysant is een zeer dankbare plant die in vrijwel elk klimaat kan worden gekweekt. De plant gedijt goed in rijke, vochtige grond. Hij houdt van gedeeltelijke schaduw, maar groeit ook in de volle zon als hij voldoende water krijgt.

Verlichting van allergieën

Chrysanten staan vooral bekend om hun vermogen om te helpen bij allergieën. Ze bevatten veel ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij symptomen van allergieën zoals niezen, jeuk en tranende ogen. Zet chrysanten in potten en plaats ze in de buurt van waar je de meeste tijd binnenshuis doorbrengt. U kunt ook chrysantenextract gebruiken. Chrysanten zijn ook geweldig tegen hoofdpijn en duizeligheid. Om chrysanten thee te maken, pak je uitgebloeide bloemen van de chrysant bloem. toe aan een kop kokend water. Laat het een paar minuten trekken, voeg dan een beetje honing toe en drink het op.

Verschillende kleuren chrysant

Gele chrysanten zijn de meest voorkomende soort en zijn ook de officiële bloem van Tokio. Oranje chrysanten zouden een teken van bewondering zijn. Rode chrysanten staan voor liefde en genegenheid. Witte chrysanten staan voor waarheid en oprechtheid. Gele en oranje chrysanten zouden worden gegeven aan mensen die rouwen. Rode chrysanten zijn de meest voorkomende soort en worden gegeven aan mensen met een romantische belangstelling. Witte chrysanten worden gegeven aan mensen die je bewondert en respecteert.

Boeket bezorgen met chrysant? Pluukz helpt graag

Chrysant water geven en in de volle zon of niet

Chrysant water geven doe je wekelijks. Let op dat je de plant alleen water geeft bij de voet van de bloem. Dus niet over de bladeren of over het gedeelte wat in bloei staat. De chrysant houdt er van om te bloeien in de herfst als de bladeren van de bomen vallen.

Chrysant planten voor het kweken van chrysanten

Plant chrysanten in potten of een verhoogd bed. Kies een zonnige plek, maar zet de potten niet in de volle zon, want dan kunnen ze verwelken. Zorg dat de grond goed gedraineerd is en verrijkt met organisch materiaal. Dit houdt het vocht vast, houdt ongedierte op afstand en voorkomt dat de wortels gaan rotten. Geef de chrysantenplant regelmatig water, vooral tijdens de droge maanden. Als de grond te nat is, gaan de wortels rotten. De chrysant is geliefd doordat het een van de meeste bloeiende planten is die er is. Oogst de bloemen als ze volgroeid zijn en voordat ze opengaan. Knip de bloeiende hoofdjes af als ze beginnen te verbleken.

Chrysanten vermeerderen

Het vermeerderen van chrysant planten doe je in het vroege voorjaar. Stekken van de chrysant scheuten kan het beste in het voorjaar doordat de plant dan in het groei seizoen is. Pak de wortelkluit net als bij andere planten en stek de stekken zorgvuldig. Zet de stekken op een goed doorlatende grond waardoor het water van de tuinplant goed weg kan lopen. Zorg voor voldoende licht op de plek waar je de plant gaat uitplanten. Chrysanten staan onder meer mooi naast siergrassen. Zo is hij enorm veelzijdig en heet hij een indrukwekkende bloei. Als je de scheuten in de tuin gaat planten plant de bloem dan op een goed doorlatend stuk grond.

Soorten chrysanten bloemen

De meeste bekende chrysanten zijn de chrysanthemum indicum en chrysanthemum rubellum. Dit zijn ook winterharde soorten. Er zijn verschillende prachtige kleuren van de chrysant. De chrysanthemum morifolium wordt veelal gebruikt als snijbloem. De chrysantbloem heeft een beetje een stoffig imago. Dit vinden wij onzin het is een mega sterke bloem welke prachtig staat in de vaas of in potten. Er zijn kleine chrysanten. De Chrysant wordt meestal in twee categorieën verdeeld - de open chrysant en de gesloten chrysant. Standaardvariëteiten zijn het kleinst in omvang en worden meestal gekweekt voor de tentoonstelling. De struikvariëteiten zijn bossig en worden gekweekt voor hun bloemen en hebben een grote variatie.

Chrysanten in een boeket van Pluukz

Ook al bieden we de chrysant niet aan als bloem opzich we kunnen ze natuurlijk wel in een mooi boeket bezorgen. Zo geniet je van deze pracht bloem met zijn rijke geschiedenis. Toch liever rozen kopen of tulpen van de kweker laten bezorgen? We helpen je graag. Ook hebben we prachtige brievenbus cadeautjes waarmee je ontvanger altijd een glimlach bezorgd! Of laat je liever een bloemen abonnement thuis bezorgen?

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4