Camelia kopen, planten en snoeien - Pluukz

Camelia: Een gids voor het kopen, snoeien en bloeien van camelia's

Camelia's zijn een van de populairste groenblijvende struiken die in tuinen over de hele wereld worden gekweekt. Er zijn meer dan 800 camelia's, die allemaal dezelfde groeiomstandigheden en verzorging nodig hebben om goed te gedijen. De beste tijd om camelia's te kopen is de late zomer of de vroege herfst, wanneer kwekerijen hun voorraad voor de winter beginnen af te bouwen. Maar net als bij andere planten kunt u het hele jaar door camelia's vinden bij gespecialiseerde kassen, tuincentra en zelfs thuiswinkels. Lees verder voor tips over het kopen en snoeien van camelia's, zodat ze snel weer gaan bloeien.

Waar koop ik camelia's?

De beste tijd om camelia's te kopen is de late zomer of de vroege herfst, wanneer de kwekerijen hun voorraad voor de winter beginnen af te bouwen. Voordat u een camelia koopt, moet u het etiket controleren, de beschrijving lezen en de plant controleren op ziekten en plagen. Zoek naar planten die gezond en vrij van ziekten zijn en een goede kleur hebben. Controleer ook de grootte van de plant, zodat u weet hoeveel ruimte hij nodig heeft als u hem mee naar huis neemt. U kunt ook het hele jaar door camelia's kopen bij gespecialiseerde kassen, tuincentra en zelfs thuiswinkels. In deze winkels kunt u de planten beter inspecteren voordat u ze koopt. Zorg ervoor dat de planten gezond en vrij van ongedierte zijn, en controleer de potten op drainagegaten om er zeker van te zijn dat de plant geen water krijgt.

Verzorging en onderhoud van camelia's

Camelia's leven het liefst in gedeeltelijke schaduw, maar in warme klimaten kunnen ze in de volle zon worden gekweekt. Ze gedijen goed in rijke, organische grond en doen het het beste in een licht zure omgeving (pH 6,5 tot 6,8). Om uw camelia gezond te houden, geeft u hem in de lente, zomer en herfst een uitgebalanceerde meststof. Camelia's komen oorspronkelijk uit gebieden met koele winters, dus ze moeten binnen worden gehouden voordat het koud wordt. U kunt uw camelia snoeien of naar binnen halen en op een koele, schaduwrijke plaats zetten. Als u ervoor kiest uw camelia te snoeien, doe dat dan in de herfst. Knip stervende of zieke groei weg, evenals takken die de grond raken. Laat 15 tot 18 centimeter groei intact, zodat in het voorjaar nieuwe knoppen kunnen uitlopen.

Camelia informatie Pluukz

Handleiding Camellia snoeien

Elke camelia moet gesnoeid worden, maar hoe lang dat duurt hangt af van de soort. Als je het snoeiproces van je camelia wilt versnellen, kun je hem een duwtje in de rug geven met een oplosbare meststof. Strooi van oktober tot maart eenmaal per maand meststof op de grond rond uw camelia. Handleiding camelia snoeien Omdat Camellia vernalis - de camelia die je in de winter wilt zien - op nieuw hout bloeit, snoei je oud hout terug. Als u bijvoorbeeld in oktober snoeit, zult u in december en januari bloei zien. Camellia japonica, de camelia die u in de herfst wilt zien, bloeit op oud hout. Snoei in het voorjaar, nadat hij uitgebloeid is.

Wanneer bloeien camelia's?

Camelia's bloeien van de herfst tot de lente. Sommige camelia's bloeien in de herfst, andere in de winter en weer andere in de lente. De beste manier om te bepalen wanneer uw camelia zal bloeien, is uit te zoeken welke soort camelia u kweekt. De meeste camelia's vallen in een van de twee categorieën: herfstbloeiende camelia's, waarvan de bloemen in de herfst opengaan, en winterbloeiende camelia's, waarvan de bloemen in de winter opengaan.

Hoe snoei je een camelia?

Omdat Camellia vernalis - de camelia die u in de winter wilt zien - op nieuw hout bloeit, snoeit u oud hout terug. Als u bijvoorbeeld in oktober snoeit, zult u in december en januari bloei zien. Camellia japonica, de camelia die u in de herfst wilt zien, bloeit op oud hout. Snoei in het voorjaar, nadat hij uitgebloeid is. Controleer ook de grootte van de plant, zodat u weet hoeveel ruimte hij nodig heeft als u hem mee naar huis neemt.

Wanneer bloeit een camelia - Pluukz

Wanneer een camelia planten?

Camelia's zijn groenblijvende struiken die elk moment van het jaar geplant kunnen worden. Als u in een koud klimaat woont, kies dan camelia's die winterhard zijn. Plant camelia's op een schaduwrijke plek met rijke, vochtige maar goed drainerende grond. Camelia's leven het liefst in gedeeltelijke schaduw, maar in warme klimaten kunnen ze in de volle zon worden gekweekt. Ze gedijen goed in rijke, organische grond en doen het het beste in een licht zure omgeving (pH 6,5 tot 6,8).

Hoe groot wordt een camelia?

Camelia's variëren in grootte, maar de meeste worden tussen de 2 en 3 meter hoog.

Tot slot over de camelia. 

Camelia's zijn een van de populairste groenblijvende heesters die in tuinen over de hele wereld worden gekweekt. Ze leven het liefst in gedeeltelijke schaduw, maar in warme klimaten kunnen ze in de volle zon groeien. Ze gedijen goed in rijke, organische grond en doen het het beste in een licht zure omgeving (pH 6,5 tot 6,8). Camelia's bloeien van de herfst tot de lente. Sommige camelia's bloeien in de herfst, andere in de winter en weer andere in de lente. De beste manier om te bepalen wanneer uw camelia zal bloeien, is uit te zoeken welke camelliasoort u kweekt. De meeste camelia's vallen in een van de twee categorieën: herfstbloeiende camelia's, waarvan de bloemen in de herfst opengaan, en winterbloeiende camelia's, waarvan de bloemen in de winter opengaan.

Toch liever plukverse bloemen bestellen bij Pluukz?

Dat snappen we als geen ander. Planten en tuinieren is leuk alleen vaak krijgen we na het lezen van dit soort blogs ook zin in verse bloemen voor op tafel! Bekijk dan onze collecties met plukverse bloemen van de kweker. 

We hebben prachtige rozen, tulpen, boeketten of brievenbus cadeaus. Of liever bloembollen kopen voor in de tuin? Vragen of opmerkingen? We helpen graag. Stel ze via de chat of mail naar support@pluukz.nl
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4