Herkomst, snoeien en meer over de blauwe regen - Pluukz

Blauwe regen of Wisteria | herkomst, weetjes & snoeien

 

De blauwe regen of wisteria is een indrukwekkende liaan die een exotisch tintje aan uw tuin of huis kan geven. Deze prachtige planten komen oorspronkelijk uit Azië en worden vaak gekweekt voor hun hangende trossen paarse of witte bloemen. De blauwe regen of Wisteria kan vrij groot worden, tot 50 meter hoog met een vergelijkbare breedte. Wisteria heeft altijd veel zonlicht, vochtigheid en water nodig. Hun hangende ranken maken hen tot prachtige metgezellen in tuinen en huizen. Ze produceren ook spleet peulen die aan de liaan hangen en daarom worden ze ook wel bloeiende erwten ranken genoemd. De blauwe regen heeft veel voordelen voor elke huiseigenaar, want hij zorgt niet alleen voor mooi groen, maar helpt ook de lucht rond uw huis te filteren. Hier volgen enkele tips voor de verzorging van een blauwe regen plant:


Water geven aan een blauwe regen plant

Een blauwe regen heeft veel water nodig om te groeien en te bloeien, maar een plant die te veel water krijgt, kan tot allerlei problemen leiden, waaronder wortelrot. Om dit te voorkomen moet u de grond om de paar dagen controleren om er zeker van te zijn dat deze niet droog aanvoelt. Een blauwe regen of Wisteria gedijt goed in vochtige grond, maar is ook erg gevoelig voor overbewatering. Als de wortels voortdurend nat zijn, worden ze gevoelig voor wortelrot. Ze hebben ook meer water nodig in de lente en de zomer als de plant actief groeit, en minder water in de herfst en de winter als de plant rust.

Verzorging van blauwe regen

De blauwe regen of Wisteria kan haar waardering tonen door prachtige witte of paarse bloemen te produceren. Deze bloemen zijn het eerste teken dat je blauwe regen klaar is om te bloeien. Blauwe regen bloemen zijn prachtig en geven uw tuin een magisch tintje. Maar ze kunnen ook invasief zijn, met hun bloemen die aan de zijkanten van uw huis opduiken. De blauwe regen geeft de voorkeur aan volle zon en zullen meer bloemen produceren als je de plant gezond houdt, goed verzocht en voldoende water geeft. Als je blauwe regen binnenshuis kweekt, kun je de bloemen naar binnen halen om je huis wat kleur te geven. 

Een blauwe regen plant bemesten

Wisteria heeft veel voedingsstoffen nodig om gezond te blijven, maar te veel meststof zorgt ervoor dat de plant te snel groeit, waardoor hij vatbaarder wordt voor ziektes. Bemest blauwe regen planten in het vroege voorjaar en opnieuw in het vroege najaar, met een uitgebalanceerde meststof die speciaal gemaakt is voor planten zoals blauwe regen. Door je blauwe regen plant te bemesten groeit hij groter en sneller en blijft hij sterk. Een sterke en gezonde blauwe regen plant zal eerder bloemen en peulen produceren.

Blauwe regen snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een blauwe regen plant, en helpt voorkomen dat de plant uit de hand loopt. De Blauwe regen kunnen wild groeien en grote structuren zoals huizen en bomen bedekken. Snoeien helpt de plant onder controle te houden en stimuleert tegelijkertijd nieuwe groei. Blauwe regen kunnen ook erg lang worden en moeten waarschijnlijk elk jaar gesnoeid worden. Om een blauwe regen te snoeien, snoei je hem gewoon terug tot de gewenste lengte in het najaar of in de winter. In deze periode is de plant namelijk in rust en heeft hij er geen last van. Als u een lange blauweregen hebt en niet alles wilt snoeien, kunt u met touw of draad een lus van wijnstokken maken. Hierdoor groeien de ranken naar boven in plaats van naar buiten.

Waarom bloeit mijn blauwe regen niet?

Als je een blauwe regen in je achtertuin hebt en hij heeft nog nooit bloemen of peulen geproduceerd, heb je hem misschien verkeerd behandeld of op de verkeerde plaats gepland. Zoals hierboven vermeld, heeft blauwe regen voortdurend vocht en mest nodig om goed te groeien en houdt van een zonnige plek in de tuin. Als de grond in je tuin erg arm is, kan het zijn dat de plant niet de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft om te groeien. Blauwe regens zijn ook gevoelig voor ongedierte, en als er een probleem is met insecten in uw tuin, kan uw blauwe regen worden aangetast. Dit kan ook wijzen op een slechte bodemkwaliteit.

Wanneer blauwe regen snoeien?

Wisteria's moeten in de winter gesnoeid worden. Ze bevinden zich in een rustperiode wanneer het weer koeler is, en het snoeien van de blauwe regen plant beschadigen. De blauwe regen kunnen vrij lang worden en daarom zul je ze waarschijnlijk elke winter moeten snoeien. Als je een lange liaan hebt, kun je bepalen waar de liaan moet eindigen, en een stuk touw om de liaan binden op die lengte.

Wisteria op stam

Wisteria's kunnen aan een latwerk of andere structuur worden gekweekt om hun lengte te vergroten en te voorkomen dat ze te overheersend worden. Wisteria kan aan de zijkant van een huis worden gekweekt, maar de bloemen kunnen een beetje rommelig zijn en op het dak terechtkomen. Aanbevolen wordt om blauwe regen op een enkele rechte stengel te laten groeien, zoals een houten paal, zodat u zelf kunt bepalen waar de bloemen vallen en welke rommel ze maken. Wisteria-ranken groeien overal op, en als ze de kans krijgen, groeien ze waarschijnlijk over alles wat op hun pad komt. Door ze op een enkele stengel te laten groeien, houdt u ze onder controle. Wisteria kan ook op een hekwerk of op het dak van een schuur of tuinhuisje worden gekweekt. Door blauwe regen op een enkele stengel of een hekwerk te kweken, of ze op het dak te laten groeien, kun je de groei onder controle houden.

Wisteria is giftig

Wisteria is giftig voor zowel huisdieren als mensen. Zelfs als je geen dieren of kinderen hebt, kun je nog twee keer nadenken voordat je een blauwe regen plant in de buurt van je huis. De giftige aard van de liaan kan het opruimen bemoeilijken, en de dampen van de bladeren kunnen schadelijk zijn voor mensen die bijzonder gevoelig zijn voor gif. Wisteria's groeien snel en kunnen gemakkelijk een tuin overnemen. Als een blauweregen eenmaal wortel heeft geschoten in uw tuin, kan het heel moeilijk zijn om ervan af te komen. Als u overweegt een blauweregen te planten, kunt u er beter nog eens over nadenken, vooral als u een dier of kind hebt dat gevaar zou kunnen lopen door de giftige klimplant.

Oorsprong van blauwe regen

Er zijn vele soorten blauwe regen, waaronder Japanse, Chinese en Amerikaanse blauwe regen. Wisteria wijnstokken zijn inheems op het Aziatische continent, maar worden sinds het begin van de jaren 1700 in het Westen gekweekt. Wisteria wijnstokken werden voor het eerst gekweekt in Engeland in het Wisteria House in Teas, en de Wisteria wijnstok is vernoemd naar de eigenaren van het huis. Wisteria's werden begin 1800 in de Verenigde Staten gekweekt en zijn een populaire wijnstok in tuinen geworden.

Tot slot over de blauwe regen

Blauwe regens zijn een prachtige aanwinst voor elke tuin of huis, maar ze kunnen overheersend zijn. Als je een blauwe regen laat groeien, houd hem dan goed in de gaten zodat hij niet uit de hand loopt. Blauwe regens zijn ook giftig, dus houd huisdieren en kinderen uit de buurt. Een blauwe regen kan een indrukwekkende aanwinst zijn voor uw huis en tuin, maar u moet er wel voor zorgen dat u hem onder controle houdt door naar wens te snoeien!

Toch liever genieten van plukverse boeketten?

Snappen we. Van de meeste blogs die we schrijven krijgen we ook gelijk een warm gevoel en willen we geniet van bloemen. Bekijk hier onze plukverse online tulpen, laat een boeket bezorgen, ga je liever voor een klein cadeau door de brievenbus of bestel pioenrozen?

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4