Allium weetjes - Pluukz

Allium herkomst, geneeskracht en oorsprong: Feiten over Alliums

Alliums zijn een belangrijke familie van bloeiende planten waartoe uien, knoflook, sjalotten, bieslook en prei behoren. Al deze planten produceren ui-achtige bollen en bladeren. In feite komt het woord allium van het Latijnse woord voor ui. De Allium familie is groot. Er zijn meer dan 2000 soorten. Ze zijn inheems in de gematigde streken van de wereld, waaronder Midden- en Zuid-Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika. De meeste alliums geven de voorkeur aan zure grond met veel calcium en zwavel, maar sommige kunnen ook in neutrale of alkalische grond groeien.

Alliums: Een korte geschiedenis

Het vroegste bewijs van de teelt van alliums komt uit de Nijlvallei van Egypte en dateert uit de Bronstijd. Al in het tweede millennium voor Christus gebruikten de oude Egyptenaren wilde uien voor medicinale doeleinden. In de graven van de farao's zijn resten van uien gevonden. De productie en consumptie van uien breidde zich uit met de verspreiding van de landbouw. Tegen de tijd van het Romeinse Rijk (27 v. Chr.-476 n. Chr.) behoorden alliums tot de belangrijkste groenten in de Europese keuken. De Romeinen waren waarschijnlijk de eersten die alliums gebruikten als smaakmaker en vanwege hun vermeende medische eigenschappen. Tegen de Middeleeuwen had het gebruik van allium zich verspreid over de meeste delen van Europa en Azië.

Gezondheidsvoordelen van Alliums

De meeste alliums zijn rijk aan zwavelhoudende verbindingen, zoals organische zwavelverbindingen, thiosulfinaten en thiosulfonaten. Mensen eten van oudsher alliums omdat ze flavonoïden en andere antioxidanten bevatten. De heilzame werking van alliums wordt toegeschreven aan hun hoge gehalte aan organische zwavelverbindingen. Van sommige van deze verbindingen is aangetoond dat ze de vorming van bloedstolsels voorkomen, de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen en bepaalde vormen van kanker bestrijden. Alliums bevatten ook polyfenolen, antioxidanten die het risico op hartziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker verminderen.

Soorten Alliums: globemaster

Bieslook - Dit kruid heeft een milde uiensmaak en groeit in clusters van holle grasachtige bladeren. Bieslook wordt vaak toegevoegd aan soepen en stoofschotels, geserveerd als garnering, of gebruikt als smaakmaker in kaasgerechten. 
Knoflook - Dit scherpe kruid is lid van de uienfamilie. Het kan worden gekweekt in warme, vochtige klimaten en wordt gebruikt in vele keukens over de hele wereld.
Prei - Prei is milder dan andere alliums en heeft een iets zoetere smaak. Ze worden gebruikt in soepen en stoofschotels en zijn populair in de Franse keuken. Uien - Deze prikkelende bollen worden in veel keukens gebruikt. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen, maar ook aanzienlijke hoeveelheden voedingsvezels. Uien kunnen rood, geel of wit zijn.

 

allium decoratie - Pluukz

Hoe alliums te gebruiken voor gezondheid en welzijn

Om de meeste gezondheidsvoordelen uit alliums te halen, kookt u ze tot de uien zacht zijn en de knoflook en prei zacht. U kunt alliums rauw eten, maar ze hebben een sterke smaak en worden vaak gebruikt als garnering. Eet dagelijks knoflook of uien. Je kunt elke dag knoflook of uien eten, omdat ze geen kwaad lijken te doen als ze in matige hoeveelheden worden geconsumeerd. Gebruik alliums als medicijn. Sommige alliums worden gebruikt als medicijn tegen aandoeningen als hoge bloeddruk, hartkwalen en astma. Gebruik alliums als ongediertebestrijding. Sommige alliums worden gebruikt als natuurlijke insecticiden, die vele soorten ongedierte doden. Kweek alliums als bron van inkomsten. Je kunt alliums kweken als bron van inkomsten door ze te verkopen op een boerenmarkt of online. Kweek alliums voor je plezier. Je kunt alliums ook kweken voor de lol, om kleur en smaak aan je tuin toe te voegen. Plant alliums voor duurzaamheid. Je kunt alliums planten voor duurzaamheid door ze in je tuin, in potten of in plantenbakken te kweken.

Waarom zijn mensen begonnen met het kweken van Allium?

Mensen zijn begonnen met het kweken van Allium om vele redenen, waaronder voor hun culinaire en medicinale voordelen, maar ook voor de decoratieve waarde van hun bloemen. Alliums worden al duizenden jaren in de keuken gebruikt. Oude beschavingen in Egypte, Griekenland en Rome gebruikten allemaal alliums in hun keuken. Oude beschavingen gebruikten alliums ook als medicijn. De vroegst bekende schriftelijke vermelding van het gebruik van alliums als medicijn dateert uit het oude Egypte. Alliums hebben ook sierwaarde. De bloemen van alliums zijn kleurrijk en aantrekkelijk voor vogels en bijen. Alliums helpen ook bij duurzaamheid. Ze kunnen worden geplant aan de rand van een veld om bodemerosie te voorkomen, of in een tuin om plagen te voorkomen en de bodem te verbeteren.

Alles over de allium!

Groei, teelt en verzorging van alliums

De meeste alliums groeien het best in een gematigd klimaat, maar sommige kunnen ook in tropische gebieden worden geteeld. De belangrijkste factoren bij het kweken van alliums zijn koele temperaturen, voldoende zonlicht en goed gedraineerde grond. Kies de juiste allium voor uw kweekomstandigheden. Het kiezen van de juiste allium voor uw kweekomstandigheden is belangrijk voor het succesvol kweken van alliums. Plant alliums in de herfst. Plant alliums in de herfst, omdat ze geen vorst verdragen. Kies een zonnige plek. Plant alliums op een zonnige plek met goed gedraineerde grond. Plant bollen, geen zaden. Plant bollen, geen zaden. De beste manier om alliums te kweken is door bollen te planten.

Laatste woorden over de allium

Alliums zijn een familie van bloeiende planten waartoe uien, knoflook, sjalotten, bieslook en prei behoren. Ze komen oorspronkelijk uit gematigde streken van de wereld en kunnen in tuinen en potten worden gekweekt. Alliums zijn rijk aan zwavelhoudende verbindingen waarvan is aangetoond dat ze veel gezondheidsvoordelen hebben. Bloembollen kopen om in de tuin te planten? Bekijk onze collectie hier. Of toch liever verse boeketten bestellen, online tulpen kopen of een brievenbus cadeau verjaardag bekijken? We helpen je graag aan plukverse cadeau! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4