Alles weten over de Freesia? Hier lees je alles over deze zuid afrikaanse bloem

10 Fresia's feiten welke je moet weten!

Freesia bloemen worden vaak gebruikt als parfum omdat ze een zoete en subtiele geur hebben. Als u van de geur van fresia's houdt, zult u meer over deze bloem willen weten. Freesia is inheems in Zuid-Afrika en wordt ook wel de trap naar de hemel genoemd, wat je een idee geeft over hoe mooi deze bloemen kunnen zijn. Het woord freesia komt van het Griekse woord 'bevriezen', omdat de wortels van deze plant gekookt smaken naar bevroren erwten. Er zijn vele soorten fresia's die allemaal hun eigen unieke kenmerken hebben. Hier zijn 10 feiten over fresia's die u misschien nog niet kende...


Fresia's zijn er in vele kleuren.

Er zijn veel soorten fresia's. Sommige van de kleuren zijn oranje, roze, geel, rood, wit, blauw en paars. Het is een goed idee om bij uw online bloemist  Pluukz na te gaan welke kleuren beschikbaar zijn als u fresia's wilt kopen voor een speciale gelegenheid. Als u uw eigen fresia's wilt kweken, moet u weten welke soorten fresia's het beste groeien in uw regio. Dit zal u helpen bij het kiezen van de juiste soorten fresia's om te planten.


Je kunt fresia bloemen en bladeren eten.

De bloemen, bladeren en wortels van fresia's zijn eetbaar. In feite zijn de bladeren van de freesia bijna net zo voedzaam als spinazie. De bladeren bevatten meer ijzer en vitamine A dan spinazie. De bloemen, bladeren en wortels zijn een heerlijke toevoeging aan salades en soepen. Je kunt de bloemen of bladeren ook bakken als snack. In sommige culturen worden de bloemen toegevoegd aan desserts, zoals vla en ijs. De wortels worden gebruikt als vervanger voor aardappelen of winterwortelen, en ze smaken erg naar bevroren erwten. Let er wel op waar je de Fresia’s vandaan haalt en of deze onbespoten zijn. Hiernaast is het eten van Fresia’s natuurlijk op eigen risico dus gebruik je gezond boeren verstand om te kiezen of je dit wilt doen.


Freesia planten hebben licht, warmte en water nodig om goed te groeien.

Freesia's houden van veel licht, dus ze moeten bij een raam staan dat veel zonlicht krijgt. Als je alleen schaduwrijke ramen hebt, kun je nog steeds fresia's kweken, maar ze zullen misschien niet zo veel bloeien. Freesia planten geven de voorkeur aan temperaturen tussen 12 en 21 graden Celsius. Als de temperatuur onder de 12 graden Celsius komt, zal de plant stoppen met groeien en misschien helemaal niet bloeien. Als de temperatuur boven de 21 graden Celsius komt, zal de plant verwelken, dus is het belangrijk om de plant water te geven en hem naar een koelere plaats te verplaatsen. U moet de freesia plant regelmatig water geven, maar niet te veel. Je wilt de grond vochtig houden, maar niet zompig.


Freesia verzorgen is niet moeilijk.

Het kweken van fresia's is eenvoudig. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de plant voldoende zonlicht krijgt. Als de plant niet genoeg licht krijgt, zal hij niet goed groeien of bloeien. U kunt ook af en toe een beetje meststof aan de grond toevoegen voor een gezonde groei en bloei. U kunt uw fresia ook af en toe snoeien om nieuwe groei te stimuleren en de plant er netjes uit te laten zien. Het is ook een goed idee om de uitgebloeide bloemen weg te knijpen om meer bloei te stimuleren. Fresia’s zijn helaas niet winterhard. Het is dus een goed idee om deze in de herfst te rooien en deze na de vorst in het voorjaar weer te planten. Je kunt ze ook in potten planten zodat je de potten in de winter in de garage of ergens anders binnen zet. 


Timing is belangrijk bij het water geven van fresia's.

Als je je freesia voor het eerst krijgt en binnenshuis kweekt, kun je de plant het beste een paar keer per week water geven. Als de plant eenmaal gevestigd is, kun je het water geven verminderen tot eens in de paar dagen. Dit zal helpen voorkomen dat de grond drassig wordt, wat wortelrot kan veroorzaken. U moet de freesia plant water geven aan de onderkant van de pot, niet in het midden, zodat het water niet in het midden blijft staan en wortelrot kan veroorzaken.


Laat je fresia plant misschien groeien aan een stok. 

Sommige soorten freesia's groeien hoog en rechtop. U kunt deze soorten fresia's een mooi, decoratief tintje geven door ze aan een stok te binden. Het voorkomt ook dat de bloemen gaan hangen, waardoor ze er per ongeluk af kunnen vallen. U kunt van alles gebruiken om de plant aan een staak vast te binden, zoals een stuk lint, een strook stof of een stuk draad.


De stengel van een fresia groeit naarmate de bloem ouder wordt.

De stengel van een fresia wordt langer naarmate de bloem ouder wordt. Daarom kan het lijken alsof de bloem afhangt. De steel groeit in de bloem naarmate de bloem rijper wordt. Het is goed om dit te weten als je de bloemen probeert te schikken. Het kan helpen om de bloemknoppen af te snijden voordat ze opengaan om de steel korter te maken. Dit zal helpen voorkomen dat de bloemen gaan hangen.


Tot slot

Fresia's zijn prachtige bloemen die in vele variëteiten bestaan en zowel binnen als buiten kunnen worden gekweekt. Als u weet hoe u voor fresia's moet zorgen, kunnen ze een prachtige aanwinst zijn voor uw huis en tuin. Fresia's houden van licht, warmte en water. Ze houden er niet van om verplaatst te worden of te nat gehouden te worden. Ze kunnen worden gesnoeid en afgeknepen om meer bloei te bevorderen. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en kunnen een geweldig cadeau zijn voor elke gelegenheid. 

Met Pluukz kunnen we de mooiste bloemen bezorgen bij jou thuis!

Wij hebben prachtige plukverse boekettendroogbloemen boeket of ga je voor een laat je een veldboeket bezorgen? Op zoek naar iets kleiner cadeau? Bekijk dan onze Brievenbus cadeaus of heerlijke hollandse tulpen

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4