De Allium in deze blog alles over de bijzonder bloem en sierui!

Allium: 7 belangrijkste weetjes over de bijzondere 'sierui' oftewel Allium

 

In de klassieke oudheid was Allium een algemene term voor elke soort ui of knoflook. Tegenwoordig omvat de Allium familie echter meer dan 700 bloemensoorten. Wat nog beter is, is dat ze allemaal gezondheidsvoordelen hebben. Allium bevat namelijk, in tegenstelling tot andere planten, een groep fytonutriënten waarvan bekend is dat ze een zeer positief effect hebben op de menselijke hersenen. Bijna al deze eigenschappen maken de Allium perfect voor jou huis en bloemen pluktuin.


Waar komen de Allium oorspronkelijk vandaan?

Er zijn veel soorten Alliums en een van de bekendste is de Alliums, of gewone ui. Hij komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië, Kazachstan en Oezbekistan. Aangenomen wordt dat de wilde ui al minstens 5.000 jaar wordt geteeld. De eerste schriftelijke vermelding van uien dateert uit het Oude Egypte van het 2e millennium v.C.. De oude Grieken kweekten de ui en de Romeinen aten zowel de ui als de knoflook, maar gebruikten deze laatste niet als geneesmiddel. Het geslacht Allium omvat een grote verscheidenheid aan soorten en cultivars, waaronder ui, knoflook, bieslook, prei en sjalot. Zij zijn verwant aan de leliefamilie.


Verzorgingsinstructies Allium in de vaas

  • pak een schone vaas welke half zo hoog is als de bloem
  • voeg hier vers koud water aan toe
  • snijd 1cm af van de onderkant van de steel. 
  • schik ze op een manier naar keuze in vaas
  • geniet van de bloemen!

Tip. Allium drogen zichzelf. Laat de allium in de vaas opdrogen zodat je er nog enkele weken van kunt genieten...

Alliums in de bloemenpluktuin houden van een plekje in de volle zon of halfschaduw. Ze worden graag vochtig gehouden, maar niet zompig, dus geef ze vaak water. Geef ze daarom vaak water. Planten kan zowel in de herfst als in de lente. Ze worden het liefst geplant op een afstand van 6 tot 8 centimeter van elkaar. Als het op oogsten aankomt, kunt u bollen oogsten wanneer de bladeren beginnen af te sterven.


De Allium staat voor overwinning en onkwetsbaarheid 

Alliums worden al lang geassocieerd met overwinning en onkwetsbaarheid. In de Romeinse tijd brachten soldaten vaak knoflook mee naar het slagveld om boze geesten af te weren. Als je iemand een geschenk wilt geven dat staat voor kracht, zijn Alliums een goede keuze. Je kunt ze geven aan iemand die wel een boost in zelfvertrouwen of kracht kan gebruiken. Je kunt ze ook geven aan iemand die een moeilijke tijd achter de rug heeft en wel wat extra hulp kan gebruiken. Opzoek naar plukverse bloemen? Online bloemen bestellen kan hier...


Allium zuivert de lucht om je heen

Alliums worden vaak gebruikt als luchtzuiveraars. Veel mensen gebruiken ze zelfs om geurtjes uit hun huis te verwijderen. Ik heb er een paar in mijn huis en ik merk zeker een verschil in de geur. Dit is ook een geweldig cadeau om iemand te geven in de winter, wanneer de lucht in je huis erg muf kan zijn. Een Allium zal helpen de lucht te zuiveren en je huis fris en schoon te laten ruiken.


Helpt verkoudheid en griep te bestrijden

Alliums, vooral uien, worden al eeuwenlang gebruikt om verkoudheid en griep te bestrijden, zoals hoesten, congestie en koorts. Er zijn heel wat manieren waarop je Alliums kunt gebruiken om een verkoudheid of griep te bestrijden. 

Zet bijvoorbeeld een vers boeket in je slaapkamer. Uien en ook zeker de Allium zorgen voor een goed lucht welke de luchtwegen openen. 


De geur van de Allium verbeterd de stemming

Alliums staan erom bekend dat ze jou stemming verbeterenen. Dit geldt vooral voor de bloemen geuren van de Allium. Als je iemand kent die zich verdrietig of depressief voelt, geef hem of haar dan wat Alliums om de stemming wat op te vrolijken. Deze geuren verjagen namelijk oude angsten. 


Alliums planten in de tuin

Alliums zijn perfect om in de tuin te planten. Je kunt ze prachtige toevoegen aan je eigen bloemen pluktuin. Ze brengen een elegante paarse kleur in je bloemen en zullen jaar op jaar bloeien waardoor dit een duurzame en kleurrijke aanvulling is. De Allium plant je op een droge plek in de tuin. Je plant ze ongeveer 10cm diep en 10cm uit elkaar. Op zoek naar bloembollen of een bloemen pluktuin? Wij helpen je graag aan de meest prachtige collectie. Online bestellen kan hier. 


Conclusie.

Alliums zijn een prachtige aanwinst voor uw huis en tuin. Ze zien er prachtig uit, weren ongedierte, zijn goed voor uw humeur en helpen u om verkoudheid en griep te bestrijden. Ze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en maten. Ze zijn zeker een goede keuze voor je eigen bloemen pluktuin en kunnen daarnaast prachtig als bloem binnen fungeren. Ook kun je ze drogen waardoor de bloemen weken lang in de vaas blijven staan!

Vragen naar aanleiding van onze Allium blog? Stel je vragen via support@pluukz.nl 

Have a flowerful day, 

Ton - Team Pluukz

Back to blog