Pioenrozen plant tips! Hier een uitgebreide instructie!

Pioenroos planten in de tuin? Pluukz geeft advies!

Bij Pluukz zijn we gek van de natuur. Zeker van de natuur en zijn prachtige parels der natuur de bloemen! Als we het over bloemen hebben is 1 van onze favoriete bloemen de pioenrozen! Neem een kijkje op onze pioenrozen pagina en je ziet al snel waarom. Bestel een keer bij ons pioenrozen en we verzekeren deze bloem betoverd je met zijn prachtige vorm en kleuren! Pioenrozen kopen kan bij Pluukz in de allermooiste kleuren! Maar hoe leuk is het om zelf een prachtige verzameling van pioenrozen in de tuin te hebben als het seizoen daar is?

De pioenroos planten in eigen tuin is ook altijd een goed idee. Creëer je eigen pluktuin waar deze prachtige bloem zeker een mooie bijdrage aan levert. Pioenrozen planten kan in het najaar en in het voorjaar. De pioenroos In het najaar planten kan in september en oktober. Plant je de pioenrozen in het voorjaar kun je dit het beste in de maanden maart en april. Pioenrozen stekken plant doe je op een plek waar veel zon is en komt in de tuin. 

De pioenrozen worden gemiddeld zo een 60cm tot 100cm hoog met een diameter van 40cm breed. Hou hier rekening mee met het planten van de pioenroos. Zorg dat je alleen in de maanden september, oktober, maart of april pioenrozen koopt en plant zo dat je zeker weet dat deze het ook gaan doen. Koop je ze midden in de zomer zullen deze gekoeld bewaard moeten blijven omdat anders de kans groot is dat deze niets gaan doen op het moment dat je deze plant. 

Voor de pioenroos zal gaan bloeien kan er soms nog wel een jaar overheen gaan. Hij moet namelijk even goed wortelen en groeien voor hij zijn mooie bloemen laat zien. 

Pioenrozen heb je er in vele kleuren en bloemvormen. Je hebt dubbele en enkele bloemvormen. Dit houdt in dat de bloemen dubbel zoveel blaadjes hebben dan de enkele. 

De pioenroos is er in de kleuren:

 • roze pioenrozen
 • koraal pioenrozen
 • paars pioenrozen
 • wit pioenrozen
 • gele pioenrozen

Je kunt natuurlijk ook voor een mix van dit alles kiezen en dat op een leuke natuurlijk manier planten in de tuin! Tip: combineer de pioenrozen met andere prachtige plukbloemen. Hiermee help je de tuin aan een kleurenpracht, pluk je mogelijk je eigen plukboeket en help je de biodiversiteit en insecten in nood aan voedsel! Win-win-win dus!


Pioenrozen planten instructie 

 1. Zoek een plek in de tuin waar er tenminste 6 uur per dag zon is
 2. Schep een gat van ongeveer 10cm diep en 20cm doorsnee
 3. Plant de pioenrozen stek
 4. Dek de grond toe en wens hem geluk! 😉
 5. Geef hem na het planten 1 a 2x per week water afhankelijk van de buiten temperatuur en droogte
 6. Geniet na 1 of 2 jaar van prachtige bloemen

* Let op als de pioenroos na 2 jaar nog niet bloeit. Staat hij waarschijnlijk op een plek waar het te vochtig is, te donker is of hij is te diep geplant. Wacht 2 jaar gezien de pioenroos soms even de tijd nodig heeft voor hij bloeit. Bloeit hij hierna nog niet verplant hem dan. Om dit alles te voorkomen zoek dus een plek uit waar het niet te vochtig te donker is en plant hem niet dieper dan 10cm. 


Pioenrozen verzorgen 

Als je pioenrozen op de vaas zet en een suikerlaagje over de knoppen ziet kun je deze het beste gelijk even afspoelen met water. Zie je de knoppen van de pioenrozen niet open komen na 2 dagen herhaal dit proces dan nog een keer. Uiteindelijk komen ze bijna altijd open alleen zijn ze soms wel een beetje eigenwijs! 

Pioenrozen verzorgen in de tuin doe je zo. Eigenlijk komt er niet heel veel bij kijken. Je kunt ze in het najaar medio september snoeien. Dit is niet noodzakelijk. In de wilde natuur zal dit tenslotte ook niet gebeuren. Hou je van een nette tuin dan kun je het oude gewas verwijderen en zal hij in het voorjaar gewoon weer prachtige bloemen tonen! De pioenroos en zijn geneeskracht

Pioenrozen worden al honderden jaren gebruikt bij eeuwenoude tradities en staat bekend om zijn geneeskracht. De geneeskracht van de pioenroos kan helpen bij: 

 • reuma
 • epilepsie
 • bij huidproblemen 
 • vaginale klachten 
 • nachtmerries 
 • misselijkheid 

Om dit te bestrijden werd zowel de stek, bloem als de bladeren ingezet. 

Let op: Benader voor je bovengenoemde informatie gaat inzetten altijd een homeopaat of een andere expert die ervaring, kennis en kunde heeft van planten. Experimenteer nooit zelf. 

Terug naar blog