Amaryllissen bestellen of planten in de tuin

Amaryllissen: Een dag uit het leven van een Amaryllis en het verhaal van deze bijzondere bloem

De meeste mensen weten niet veel over de bescheiden Amaryllisbloemen. In feite zijn ze waarschijnlijk een gewone bloemen die er bestaat! Maar dat betekent niet dat ze niet magisch zijn. Zoals alle bloemen, is de Amaryllisbloem in feite een vat om energie in op te slaan. De rode en groene soorten houden die energie opgesloten in hun bloemblaadjes door middel van fotosynthese. De witte variëteit doet hetzelfde, maar in plaats van voedsel te produceren, produceert ze een prachtige geur om bestuivers zoals vlinders aan te trekken. Ondanks hun eenvoud zijn er toch heel wat fascinerende feiten over deze prachtige amaryllissen bloemen te vinden! Lees verder om meer te weten te komen over hun gewoonten, hoe ze groeien, en misschien kun je zelfs in je eigen tuin of binnen planten en laten groeien... Amaryllis online bestellen? Ook dat kan bij de online pluktuin! 

Hoe ziet een Amaryllis bloem eruit?

Een Amaryllis bloem heeft vijf bloemblaadjes die gespikkeld zijn met honderden kleine gele stippen. Elk bloemblaadje heeft een donkerder groene middenrib en een lichter groene top. De basis van een Amaryllis bloem heeft een licht paarse kleur, en de steel is heeft donkerder groene kleur.

De basis van een Amaryllis bloem.

De basis van een Amaryllis bloem is vaak rood of licht paars van kleur. De bloemblaadjes beginnen met een roze kleur, dan gaan ze door een geelgroene fase, en dan worden ze helemaal, rood, roze, wit of groen. Aan de basis van een Amaryllisbloem zie je een laagje kleverige, zoet ruikende vloeistof die uit de klieren van de bloem komt. Dit wordt de nectar genoemd en het is wat bijen en andere bestuivende insecten aantrekt.

Hoe houd je een Amaryllis het hele jaar door in leven?

Amaryllissen zijn planten die de winter kunnen overleven omdat ze even kunnen stoppen met fotosynthese en toch overleven. Ze hebben ook een lignine in zich die hen helpt de winter te overleven. Om ervoor te zorgen dat je Amaryllis de hele winter gelukkig blijft, moet je hem binnenhalen bij het eerste teken van koud weer. Als je in een warm gebied woont, kun je je Amaryllis ook buiten houden in een pot met vorst bestendige potgrond, maar dit is op veel plaatsen niet mogelijk doordat het toch vaak te koud wordt.

De kleur van een Amaryllis bloem.

De kleur van een Amaryllisbloem is rood, roze of wit, met grote hoeveelheden geel erin gemengd, daarom ziet de bloem er zo gespikkeld uit. Het groene deel van de bloem wordt het kelkblad genoemd, terwijl het gele deel de kroonbladen zijn. De lengte van de bloemblaadjes is bij elke Amaryllisbloem heel verschillend. Sommige bloemblaadjes zijn kort, terwijl andere heel lang zijn. De lengte van de bloemblaadjes is belangrijk, omdat het bepaalt hoeveel licht de bloem krijgt. Als de bloemblaadjes kort zijn, zal de bloem minder licht ontvangen, waardoor de bloem minder kleurrijk zal zijn. Langere bloemblaadjes zullen meer licht doorlaten, waardoor de bloem kleurrijker kan zijn.

Hoe lang gaat een Amaryllis mee?

Amaryllissen gaan maar drie tot vijf weken mee, daarna drogen ze uit en vallen ze van de steel. De kleur en geur van andere soorten gaan langer mee. Als u wilt dat uw Amaryllis langer meegaat, probeer hem dan niet te veel water te geven of de grond te droog te laten worden. Als de grond te droog is, kunnen de bloemblaadjes afbreken en dat vermindert de geur van de bloem. Wanneer u uw Amaryllis water geeft, zorg er dan voor dat u een klein beetje water geeft, zodat de grond niet te nat wordt. Als de grond te nat is, kunnen de wortels gaan rotten. Als u uw Amaryllis langer wilt bewaren, kunt u een paar trucs uitproberen. Eén methode is om de bloem in een vaas met water te zetten, zodat de bloem het grootste deel van de dag water heeft. Hierdoor gaat de bloem langer mee omdat hij meer water krijgt dan normaal.

Een Amaryllis het hele jaar door in leven houden

Als je je Amaryllis het hele jaar door in leven wilt houden, moet je hem naar binnen halen voordat het gaat vriezen en te koud wordt. Als het koud genoeg wordt onder 0 graden, zal de plant afsterven. De Amaryllis moet naar binnen worden gehaald. Als u uw Amaryllis naar binnen haalt, zorg er dan voor dat u hem in een plastic of pot zet met een goede afwatering. Mocht u hem dan weter geven weet u zeker dat deze niet te veel water zal krijgen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Have a flowerful day
1 van 4